Anul 2009 - Anul European al Creativitatii si Inovarii

 

Comisia Europeana (CE) a desemnat 2009 ca fiind "Anul European al Creativitatii si Inovarii", dupa ce anul 2008 a fost reprezentantiv pentru dialogul intercultural, iar 2007 a avut in prim-plan acordarea de oportunitati egale pentru toti europenii.

Anul European al Creativitatii si Inovarii a capatat o semnificatie speciala in contextul dificultatilor economice actuale. Mesajul pe care trebuie sa-l transmita este ca Europa nu ar trebui sa reactioneze la criza prin reducerea investitiilor in inovare si abilitati. Subliniind aceste prioritati, UE va modela viitorul Europei in competitia globala incurajānd potentialul creativ si inovativ din noi toti. UE va oferi cadrul pentru cresterea intelegerii problemelor implicate si promovarea unei dezbateri a politicilor de crestere a potentialului creativ si inovativ al Europei. Masurile vor include campanii de promovare, evenimente si initiative la nivel european, national, regional si local.

Site-ul www.create2009.europa.eu  a fost creat special pentru Anul Creativitatii  si Inovarii 2009. Printre activitatile planificate pentru acest an va fi o conferinta de proportii privind contributia programelor de finantare din UE la creativitate si inovare, care se va desfasura la Bruxelles la inceputul lunii martie. Tot la Bruxelles se vor tine 6 dezbateri publice pe teme-cheie legate de creativitate si inovare. Aceste dezbateri urmeaza sa serveasca ca platforme de reflexie si schimb de idei, care pot contribui la discutiile ulterioare privind politicile in domeniul creativitatii si inovarii.

Temele acestor dezbateri vor fi:

1. Diversitatea culturala ca baza a creativitatii si inovarii.

2. Creativitate si inovare in sectorul public.

3. Educatie pentru creativitate si inovare.

4. Creativitate, inovare si societatea bazata pe cunoastere.

5. Creativitate, inovare si dezvoltarea durabila.

6. Arte creative si industria.

 

Deviza anului 2009 este IMAGINEAZA. CREEAZA. INOVEAZA. Evenimentul de lansare a avut loc la data de 7 ianuarie 2009 la Praga.

Din  partea  Romāniei a fost desemnat ca ambasador al Anului European al Creativitatii si Inovnarii dl Radu Mihaileanu – regizor si scenarist francez de origine romāna.