Totuldespremame.ro – Mama și fiică au născut în același timp, la Botoșani. Fiica are 14 ani (articol preluat)

Lipsa educației sexuale duce la un numărul tot mai mare de mame minore în România. Situația duce și la apariția unor cazuri inedite. Zilele acestea, la Maternitatea Botoșani, în acelaşi salon, sunt cazate două paciente, mamă şi fiică, ambele dând naştere unor bebeluşi la mică distanță de timp.

Cele două lehuze sunt dintr-un oraş din judeţul Botoșani şi au ajuns la Maternitate în primele zile din iunie. Fiica de doar 14 ani a născut pe 4 iunie un băieţel de 3.500 de grame, pe cale naturală. Mama ei are 38 de ani a născut pentru a patra oară, pe 5 iunie, tot un băiețel, tot natural. Practic, în acelaşi salon femeia avea doi copii şi un nepot, în timp ce minora era colegă de salon și cu frăţiorul ei abia născut. Situaţia de la Maternitate din Botoșani nu este singulară. În localitatea Hilişeu Horia, tot din județul Botoșani, o femeie de 31 de ani era deja bunică, iar la 52 străbunică.

România, țara din UE cu cele mai multe nașteri la categoria 10-15 ani

Potrivit statisticilor, în prima jumătate a lui 2022 , în România au născut deja 30 de minore. La categoria de vârstă 14-15 numărul fetelor care aduc pe lume copii este în creștere față de anul trecut.

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani, conform statisticilor realizate pentru anul 2020, publicate în 2022. Din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 fiind românce. Judeţele cu cele mai multe naşteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureş, Bihor şi Dolj.

Lipsa educației sexuale în școli

Educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia. A fost urmată, în anii ‘70-’80, de mai multe ţări din vestul Europei. În anii ‘90 şi 2000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit şi apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina şi Estonia.

În prezent, în cele mai multe ţări din UE, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli. Diferă la nivel de calitate şi conţinut. Printre țările cu o experiență vastă în predarea educației sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania.

În sistemul educațional românesc, educația sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar și elementul central al mai multor dezbateri ideologice. În acest sens, suntem de părere că sănătatea elevilor trebuie să primeze.

Factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaționale în raport cu realitatea țării noastre, țară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente.

Adolescenții și-ar dori să discute cu părinții despre subiecte intime

Potrivit psihologului Mirun Jovin, jumătate dintre adolescenți își încep viața sexuală fără ca părinții lor să știe. 70% dintre aceștia și-ar fi dorit să poarte o discuție cu mama sau cu tata înainte să se aventureze, spune un studiu recent. „Cel mai important este să îi învăţăm pe copii să fie responsabili. Explicaţi-le cum să ia decizii şi să înţeleagă şi care sunt consecinţele”, spune Dr. Seigel.

Dacă vedeţi ceva la TV sau citiţi într-o revistă, e o oportunitate bună de a duce discuţia înspre educaţia pentru sănătate. Cereţi opinia copilului, profitaţi ca să îl ajutaţi să devină încrezător în abilitatea lui de a judeca.

Articolul integral poate fi găsit la urmărul link:https://totuldespremame.ro/stiri/mama-si-fiica-au-nascut-in-acelasi-timp-la-botosani-fiica-are-14-ani?fbclid=IwAR0LX4ilRwH27lInsFS3z-BfIF7Fz91G4z-IZ2PCAEv5O8cgU6OQwLIhY5s

Scrisoare unei mame adolescente catre Mos Craciun

Acum in prag de Sarbatori vrem sa va prezentam scrisoare catre Mos Craciun a unui copil devenit parinte mult prea curand, un copil care are grija de un alt copil mult prea devreme si mult prea curand! Noi am avut ocazia sa cunoastem aceasta mamica prin intermediul Asociatiei ROTAS din Tunari, judetul Ilfov, o organizatie ce ajuta copiii devaforizati din aceasta localitate. Aceasta mamica este beneficiara serviciilor promovate de asociatia ROTAS, de la ajutor cu lucrusoare pentru copil pina la sprijin in temele pentru scoala ale mamei.

Exemplul acestei tinere mamici ce s-a decis sa se intoarca la scoala chiar daca a devenit parinte ar trebui sa fie urmat de cele mai multe fete aflate in situatii similare. Situatia mamelor adolescente in Romania trebuie sa se schimbe si ele sa fie sprijinite neconditionat de catre ceilalti membri ai comunitatii.

Recomandam specialistilor din domeniu si a tuturor celor care intalnesc in activitatea lor curent astfel de mame sa utilizeze Modelele de Ateliere Aplicabile realizate de catre consortiumul proiectului Erasmus+ The BOND, ce se poate regasi la adresa:

Modele de Ateliere Aplicabile pentru Lucrătorii de Tineret în abordarea Mamelor Adolescente

Sarbatori Fericite tuturor!

Vârsta medie a mamelor minore în România a ajuns la 15 ani – Preluare EducatiePrivata.ro

Vârsta medie a unei mame minore în România a ajuns la 15,4 ani, în scădere cu circa doi ani față de 2018.

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, citate de Digi 24, arată că un copil din zece care se naște la noi în țară este adus pe lume de o mamă minoră.

Anul trecut mamele minore au născut aproape 18.000 de copii. Deși în cifre absolute trendul este unul descrescător, în procente numărul copiilor care se nasc din mame minore rămâne tot la nivelul de 10%. Și asta pentru că și nașterile scad de la an la an. 

Cel mai recent caz relatat în presă a devenit public după ce autorităţile au descoperit că o elevă, în vârstă de zece ani, este însărcinată în luna a cincea.

Potrivit relatărilor făcute de Știrile Pro Tv, tatăl ar fi tot un minor de 16 ani, iar sarcina ar fi fost ascunsă chiar şi de mama fetei. Autorităţile au făcut o comisie pentru a se stabili ce se va întâmpla cu copila însărcinată, iar poliţiştii au declanşat la rândul lor o anchetă.

Cazul a fost descoperit după ce fata nu a mai mers la scoala.

Medicii au stabilit că sarcina este mult prea înaintată şi atunci s-a decis ca minora să o ducă până la capăt, sub atenta supraveghere a specialiştilor.

Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, țară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre, anunța, în urmă cu un an, organizația Salvați Copiii, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani. Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre acestea spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii.

Sursa articol: https://www.educatieprivata.ro/varsta-medie-a-mamelor-minore-in-romania-a-ajuns-la-15-ani/?fbclid=IwAR3xmgjk8Ny-QMc-_RkVdduo6Gbt9yLjEKzWU5LJO3cY8RcWw3qVdvxYKoE

Și am ajuns și la final…..Dar nu ne vom opri aici…

Proiectul Erasmus+ The BOND, parteneriatul strategic coordonat de Fundația po Drugie din Polonia și din cadrul căruia organizația noastră, Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri a făcut parte a ajuns la un final fericit.

Suntem mândri de toată activitatea noastră, de tot ceea ce am realizat ca și rezultate propuse și atinse în cadrul proiectului, dar și ca parteneriat și relații de colaborare între parteneri.

Pentru a vă prezenta experiența organizației CICIA în implementarea acestui proiect, am realizat un material video cu care dorim să vă captăm atenția.

Ne-am bucurat nespus de mult să facem parte dintr-o echipă de parteneri europeni puternică, foarte apropiată și cu un mecanism de dialog foarte bine structurat!

Să ne (re)vedem cât de curând și cu alte acțivități la fel de interesante ca și cele derulate până acum!

Echipa Organizației Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri (CICIA)

Cutia Bebelușului – exemplu de bună practică în abordarea mamelor adolescente din România, proiect implementat de Asociația SAMAS

În derularea proiectului Erasmus+, The BOND, avem placerea să promovăm și alte modele de bune practici descoperite în țara noastră în ceea ce privește sprijinirea și îmbunătățirea situației mamelor adolescente.

Astăzi dorim să vă aducem în prim plan, proiectul CUTIA BEBELUȘULUI implementat de Asociația SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari , proiect prin care prietenii noștri acordă sprijin mamelor adolescente, cu precădere mamelor ce provin din medii vulnerabile, aflate în sărăcie, chiar sărăcie extremă.

În video-ul de mai jos, Directorul Executiv al organizației SAMAS, dna Sânziana Ioniță-Ciurez ne prezintă avantajele implementării acestui proiect la nivel național și cum le-a venit această idee.

Dacă și voi cunoașteți proiecte sau alte modele de bună practică care se desfășoară în comunitatea voastră și îm cadrul lor sunt incluse și mamele adolescente, vă rugăm să ne lăsați un comment la prezentul articol și vă com contacta pentru mai multe detalii!

Manualul Lucrătorului de Tineret ce întâlnește mame adolescente în activitatea profesională – The BOND project

Avem plăcerea să vă prezentăm varianta finală a celui de-al treilea rezultat intelectual realizat în cadrul parteneriatul strategic european The BOND.

Este vorba despre un Manual dedicat Lucrătorilor de Tineret ce întâlnesc în activitatea lor mame adolescente, un document strategic european ce conține informații foarte utile cu privire la:

  • politicile europene în domeniu;
  • cadrul general al problematicii mamelor adolescente în cadrul celor 6 țări partenere în cadrul proiectului The BOND;
  • modele de bune practici din țările partenere în proiect;
  • recomandări specifice fiecărei țări în funcție de situația locală și de implicare diverșilor actori sociali implicață în eradicarea acestei probleme sociale.

Recomandările oferite de organizația noastră în cadrul acestui document au fost elaborate împreună cu o echipă de diverși stakeholders de la nivel local ce au identificat în cadrul unei mese rotunde câteva măsuri ce se pot implementa în vederea diminuării numărului de sarcini și de copii nou-născuți în rândul adolescentelor.

Documentul este disponibil în limbile partenere în cadrul proiectului (Română, Portugheză, Poloneză, Spaniolă, Greacă, Rusă) plus în limba engleză.

BOND – Manualul Lucrătorului de Tineret – Versiunea în Limba Română

BOND – Manualul Lucrătorului de Tineret – Versiunea în Limba Engleză

Poveste reală – Copilul din mine va crește o dată cu copilul meu

În cele ce urmează vă vom prezenta o poveste reală, o poveste de viață care aduce în prim plan o tânără mamă care-și crește singură copilul în ciuda tuturor obstacolelor pe care le-a întâmpinat în viața ei. Deoarece păstrarea identității ei personale este foarte importantă pentru noi, numele persoanelor și povestea reală vor fi ușor modificate.

Danny este o elevă de liceu în cadrul unei școli din Piatra Neamț, in ultimul an de studiu. Tot aici l-a cunoscut și pe Vasy, viitorul tată al copilului ei.

Danny este o fire mai retrasă, nu foarte comunicativă, având o deficiență fizică vizibilă care o face să fie respinsă de societate. În ciuda acestei deficiențe, Danny este de o frumusețe răpitoare, lucru care l-a observat și  Vasy și care l-a determinat să treacă peste acea deficiență și să o cucerească. Astfel Danny a devenit iubita lui Vasy. Diferența mică de vârstă dintre ei, Danny fiind mai mare decât Vasy cu aproape 1 an, nu a reprezentat nici o problemă pentru ei. A fost iubire puternică, adolescentină între ei, acea iubire care-ți dă fluturi în stomac și care-ți rămâne în suflet toată viața.

După 3 luni de întâlniri frecvente, Danny se lasă convinsă de Vasy să-și înceapă și relația fizică, el fiind cel care se preocupă și de protecția necesară evitării unei sarcini inoportune. Se pare că nu au reușit să se protejeze în mod corect, pentru că în câteva săptămâni Danny face un test de sarcină și descoperă că este însărcinată. Vasy este acolo lângă ea și o încurajează să păstreze sarcina. El va fi alături de ea, no matter what!

Danny trăiește cea mai fericită perioadă a vieții ei. Părinții lor îi vor susține, au unde să locuiască fiindu-le oferită o cameră a lor în casa părinților lui Vasy.

Danny a vorbit și cu doamnele de la școală, le-a dat vestea măreață iar acestea au încurajat-o să nu abandoneze cursurile.

Danny are planul făcut. Termină anul școlar, naște și apoi vede ea de un loc de muncă.

Momentul nașterii lui Alex a venit, toată lumea le este alături, Vasy dă de băut în cinstea proaspătului său baiat tuturor colegilor și este foarte mândru că este tată. Vasy împlinise 18 ani, prin urmare putea să fie tatăl copilului său în deplinătate. Asta o ajută și pe Danny să se pună repede pe picioare. Este o naștere prin cezariana, cu toate ca și-ar fi dorit una pe cale naturală….dar a fost un travaliu dificil, cu probleme pentru Danny…dar ea este tînără…a trecut repede peste experiența traumatizantă prin care a trecut.

Imediat după naștere, trage o fugă până la școală și acolo dă peste doamnele de la organizația Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri (CICIA) care implementau un proiect dedicat mamelor adolescente. Din discuția cu ele, a aflat despre indemnizația de creștere a copilului la care poate să aplice ca urmare a frecventării școlii pe toată perioada de sarcină. O mare salvare financiară. Vasy s-a angajat cu ziua pe unde a găsit, dar nu le oferă nici o stabilitate financiară. Dar banii pe care-i primesc de la stat pe alocația copilului și indemnizația de creștere a copilului, e ca o gură de aer…îi dă timp să se hotărască cu privire la finalizarea școlii.

Primele două luni cu Alex acasă sunt minunate. Vasy schimbă joburile foarte des, dar Danny are încredere în el. Doar i-a promis că va fi alături de ea. De ceva timp el a început să lipsească de acasă. Îi zice lui Danny că el trebuie să simtă că trăiește. Tot iese cu băieții, vine seara târziu acasă. Danny este mai mult singură. Când Alex împlinește 3 luni de la naștere, Danny se decide să plece de lângă Vasy. Se duce acasă la părinții ei.

Părinții lui Danny se așteptau având în vedere că Vasy încă nu era o persoană maturizată, asumată. Danny nu se lasă. Se hotărăște să se întoarcă la școală, să-și finalizeze liceul. Părinții ei sunt de partea ei, o vor ajuta cu supravegherea lui Alex cât va fi ea plecată la ore. Totul e stabilit.

Nu are nevoie de Vasy în viața ei. Se desparte difinitiv de el, iar el refuză să mai aibe vreo legătura cu ea sau cu băiatul lor.

Dar Danny este puternică. Termină anul școlar, dar nu are timp să învețe pentru BAC. Mama ei îi povestește de școala sanitară din oraș unde se poate înscrie fără să aibe BAC-ul luat încă. Are la dispoziție următorii 3 ani. Numai bine…mai crește și Alex, poate îl duce la creșă sau la gradiniță. Oricum au camera lor, au ajutorul părinților ei, totul este planificat.

Poveste Reală – Gravidă la 16 ani. (preluat de pe totuldespremame.ro)

După cum v-am obișnuit, din când în când vă prezentăm și câte o poveste reală, povestea unei tinere mame, ce a devenit părinte când încă mai era adolescentă.

De data asta am regăsit pe site-ul celor de la Totul despre Mame un articol prin care ne este adusă spre cunoștință drama prin care a trecut tînăra mamă.

Fetele adolescente care rămân însărcinate și dau naștere copiilor se confruntă cu numeroase dificultăți legate atât de apartenența la un grup social, cât și anumite rețineri personale. Se întâmplă ca maternitatea să scoată în evidență potențialul și resursele lor ceea ce le surprinde nu numai pe tinerele mame, ci și pe oamenii din jurul lor. Dar de ce, în unele cazuri, aceste schimbări sunt negative, distrug mamele în sine și sunt ca o sentință pentru copiii lor? Și cum se face că maternitatea eliberează o forță extraordinară, bucurie și dorință de viață?

Tânăra de doar 22 de ani a decis să ne povestească cum a rămas gravidă la 16 ani și cum s-a hotărât să păstreze sarcina.

(…) La 15 ani eram informată corect despre tot ce ține de educație sexuală. Am avut probleme mari cu menstruația de când mi-a venit prima oară la 12 ani. La 16 ani în urmă unei ecografii de rutină am aflat că am ovarele micropolichistice. Dar, din cauza a câtorva chisturi mai mari, medicul a decis să îmi dea anticoncepționale pe o perioadă de câteva luni să vadă dacă situația se schimbă. Între timp m-am îndrăgostit de un băiat minunat cu care am inceput și viața intimă. La 16 ani și jumătate am aflat cu stupoare că în burtica mea creștea un bob de mazăre. Pentru mine a fost un șoc mare, mai ales că încă luam anticoncepționale. Am făcut testul de sarcină la 5 zile de la întârziere. Uitasem să iau o pastilă și a fost suficient ca bobul de mazăre să se dezvolte în burtica mea.

Am întrerupt anticoncepționale în aceași zi. Apoi, am sunat medicul imediat să îl întreb cum trebuie să procedez. Mi-a explicat toate riscurile și mi-a recomandat să fac întrerupere de sarcină. L-am sunat pe iubitul meu și mi-a spus că îmi va fi alaturi indiferent de decizia pe care o voi lua. Am ales să păstrez sarcina. Dacă Dumnezeu a vrut să trimită acel copil la mine, nu eram eu în măsura să îi iau viața.

La 6 săptămâni am făcut primul control și au urmat alte zeci de controale din două în două săptămâni. Am făcut toate analizele inclusiv pe cele genetice să fiu sigură că bobul meu de mazăre se dezvolta corect. Pentru familia mea a fost un șoc mai ales că mama discuta deschis cu mine. Nu au acceptat decizia mea așa că împreună cu iubitul meu ne-am mutat separat.

La 4 luni de sarcină am decis să venim în România. Mare greșeală am făcut. Oriunde mă duceam mă priveau cu dispreț și am întâmpinat zeci de cadre medicale care îmi spuneau că nu am avut ce face, că mi-am distrus viața și nu voi realiza nimic în viață.

La 34 de săptămâni puiul meu a decis să vină pe lume. Au început contracțiile cu dureri foarte mari în zona stomacului. M-am dus la spital și mi-au spus că am gastrită și să mă duc acasă. Din cauza unei doctorițe plictisită de viață puiul meu s-a născut prematur. Nu a acceptat să mă interneze, așa că m-am întors acasă. Au urmat 4 zile de travaliu groaznice. Nu realizam că sunt dureri de naștere din cauza faptului că sarcina nu era la termen.

Am luat ce îmi recomandase doamna doctor: NoSpa din 6 în 6 ore. Până la urmă m-am dus la alt spital. Aici medicii s-au îngrozit când mi-au văzut starea. Puiul meu era în stres fetal, iar eu sleită de puteri. Mi-au făcut cezariană de urgență și a venit pe lume prințesa mea micuța. A fost dusă direct la terapie intensivă și nu am putut să o văd trei zile. Era micuța, cu doar 2.300 g, dar o luptătoare desăvârșită.

După două săptămâni am plecat cu ea acasă și cu speranța că va fi bine. Mi-au spus că nașterea a avut loc așa din cauza incompetenței acelei doctorițe care dacă m-ar fi internat ar fi putut opri contracțiile. Nu a mai contat pentru mine. Mă bucuram că fetița mea este bine și eu nu am pățit nimic. Acum are 5 ani și 2 luni, este o minune de copil și între timp ne-am extins familia și cu un frățior pentru ea. Iubitul de atunci mi-a devenit soț și este cel mai minunat tătic din lume. Formăm o familie minunată , avem casa noastră și în ea plutește iubirea și înțelegerea. Nu a fost ușor, dar mă bucur de alegerea făcută.”

Toate aceste întrebări le vom analiza într-un articol viitor în care vă vom prezenta concluziile la care echipa de proiect The BOND a ajuns în urma realizării Manualului dedicat Lucrătorilor de Tineret, altor specialiști ce se întâlnesc în activitatea lor profesională cu mame adolescente.

Articolul original îl găsiți AICI.

Articol rfi.ro – Myra, prima aplicație de educație sexuală în limba română

Doar 4,6% din elevii înscriși la școală aveau acces  în 2019 la informații despre educație sexuală oferite la cursul de Educație pentru Sănătate. Odată cu pandemia și cu studiul online, niciunul nu a mai putut să primeasă informații pe această temă, deși România este în continuare campionă la numărul de mame minore și la numărul de mame sub 15 ani.

Cât timp discuțiile despre sex sunt tabu în familiile din România, deși ironia face să fim țara care sărbătorește dragostea romantică nu o dată, ci de două ori în aceeași lună, internetul rămâne pentru tineri singurul canal de informații despre educația sexuală.

Un sondaj realizat în 2019 de platforma PlanificăNeprevăzutul.ro arăta că de 64% dintre tinerii români se informează de pe internet şi din social media în ceea ce priveşte sexualitatea şi metodele de contracepţie folosite, iar 56% aleg să nu discute cu părinţii când se confruntă cu o problemă de natură sexuală.

Pandemia a tăiat accesul la orele de educație sexuală făcute în școli de un număr insuficient de elevi – nici 5% studiau noțiuni de educație sexuală în 2019. Accesul la medode de contracepție și informație despre sănătatea reproducerii a fost și el limitat din cauza închiderii cabinetelor de planificare familială și așa insuficiente în întreaga țară.

Consecințele nu fac decât să agraveze situația dramatică în care ne aflăm: în perioada 2007-2017, România se situa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii. La nivel global aproximativ 800 de femei mor zilnic în lume din cauza complicațiilor care apar în timpul sarcinii. Sunt cazuri care ar fi putut fi evitate dacă femeile ar fi avut o bună educație în domeniul sănătății reproducerii.

Lupta pentru menținerea orelor de educație sexuală la clasă

Nu mai departe de săptămâna trecută Senatul a decis retrimiterea la comisia de fond a propunerii legislative privind educaţia sexuală în şcoli. Vechea majoritate parlamentară reuşise să introducă în lege obligativitatea obținerii unui acord scris al părinților pentru programele de educație sanitară pe care le-ar putea urma colegii lor, însă preşedintele Iohannis a atacat la CCR lege şi, ulterior, a cerut reexaminarea. Au apărut și criticii virulenți. Extrem de vehement a fost senatorul PSD Titus Corlăţean care denunţă citez „contaminarea cu neomarxism” a coaliţiei de guvernare şi face apel la conştiinţa colegilor parlamentari.

Educația sexuală așa cum se desfășoară ea, acum, în cele mai multe școli ale lumii este insuficientă și ar trebui să atingă unitar probleme de context social mai larg – de la bullying la violență domestică, de la consimțământ la consumul media. Este argumentarea pe care a dat-o Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa într-un nou raport pe teme de educație publicat în decembrie anul trecut.

Myra, prima profesoară virtuală care predă noțiuni de educație sexuală

După 30 de ani în care a promovat drepturile sexuale si reproductive în România, Societatea pentru Educației Contraceptivă și Sexuală a decis să se adreseze tinerilor folosind canalele de comunicare pe care ei le utilizează cel mai des. Așa a apărut Myra, prima aplicație mobilă de educație sexuală care oferă tinerilor informațiile pe care nu le găsesc la școală sau în familie.

Cu un target de tineri de peste 15 ani care trăiesc în medii dezavantajate, Myra oferă printr-un simplu click explicații despre conceptele de „contracepție“, „relație“ sau „consimțământ“. Informațiile despre relații, violență sexuală, metode de contracepție, menstruație, boli cu transmitere sexuală, sarcină, fertilitate și igienă sunt valabile și offline odată ce a fost instalată aplicație pe telefonul mobil.

La Tânăr în Europa am vorbit despre Myra cu Carmen Suraianu, directoare executivă SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Andreea Oanea, voluntară SECS și Gabriel Brumariu, manager de proiect în cadrul ONG-ului.

https://www.facebook.com/watch/?v=235712811513184

Citește articolul si pe site-ul oficial: https://www.rfi.ro/social-130496-myra-prima-aplicatie-de-educatie-sexuala-limba-romana?fbclid=IwAR3ZiCBMSsjaHnWDOT4tNY4tg6Kr_3mqhuzBuabxAYcAGeHbamiJi5Mm5i0

Un nou caz zguduie internetul din Romania: O fetiță de 13 ani a născut de urgență la UPU Pediatrie

Conform site-ului reporterbuzoian.ro , astăzi a fost publicat următorul articol:

În urmă cu puțin timp, o fetiță de numai 13 ani a adus pe lume un bebeluș la secția UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Fata în vârstă de 13 ani și 7 luni a ajuns la UPU Buzău acuzând dureri abdominale. Timp de nouă luni, ea le-a ascuns părinților faptul că este însărcinată, însă medicii de la Pediatrie au înțeles rapid despre ce este vorba.

Nașterea s-a declanșat spontan chiar în timp ce minora se afla cu părinții în incinta secției. Medicii nu au avut de ales și au asistat-o pe copilă la naștere. Ea a adus pe lume un băiețel sănătos chiar în secția în care copiii ajung pentru consulturi medicale, și nu ca să…se nască.

La scurt timp, mămica și bebelușul au fost urcați în salvare și transferați la Maternitatea Buzău, unde primesc îngrijiri de specialitate.

Este trist faptul că avem astfel de situații, de copile care nu sunt pregătite pentru a deveni mame, cazuri care sunt doar niște cifre și statistici în evidențele autorităților. ceea ce este îngrijorător este faptul că în anul 2018, în rândul mamelor minore cu vârsta sub 14 ani care au dat naștere de copilași a existat și un caz la nivel național care a dat naștere celui de-al 6-lea copil. Oare nici o autoritate competentă de la noi din țară nu a putut interveni la timp pentru a stopa acest fenomen in rândul copilelor încă nedezvoltate suficient pentru a deveni mame?

Sursă articol: https://reporterbuzoian.ro/ultima-ora-o-fetita-de-13-ani-a-nascut-de-urgenta-la-upu-pediatrie/?fbclid=IwAR0gX6oav7kJqGrPD41CxnOImxyvi338soV3rlSstXcT3QIN3ktCDUwFxGw

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii