AgroBUS – AgroBusiness in Urban areaS

Proiectul AgroBUS – AgroBusiness in Urban areas este un proiect finanțat prin programul Erasmus+, fiind un parteneriat de cooperare între 4 țări europene (România, Slovenia, Portugalia și Grecia) reprezentate de organizația Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri (CICIA) ca și coordinator și următorii parteneri: Universitatea Științelor Vieții Iași (Romania), Proportional Message (Portugalia), Innovation Frontiers (Grecia) și DRPDNM (Slovenia).

Scopul proiectului este acela de a dezvolta un material de instruire cu scopul de a stimula spiritul antreprenorial în domeniul agriculturii urbane în rândul adulților vulnerabili (adulți slab calificați, adulți șomeri) prin noi cunoștințe și concepte.

Obiectivele proiectului sunt:

Principalele rezultate așteptate ale proiectului sunt:

01 aprilie 2022 - Kick-off meeting - Online

În data de 01 aprilie 2022, CICIA a organizat și participat la prima întalnire oficială online din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, AgroBUS – AgroBusiness in Urban areaS.

Această întalnire a avut loc online ca urmare a perioadei pandemice pe care o traversam cu totii.

În cadrul acestei întalniri, s-a discutat despre subiectul abordat în cadrul proiectului, sarcinile specific fiecărui partener și rezultatele intelectuale stabilite în cadrul proiectului. Totodată, fiecare partener din cadrul consortiului a realizat o scurtă prezentare a organizației pe care o reprezintă și echipa de proiect implicată în implementarea proiectului AgroBUS.

A fost o întalnire reușită și de success! Suntem bucuroși că am reușit să creăm un parteneriat puternic și apropiat, că putem aborda o temă de mare interes în această perioadă de neliniște pentru toată lumea!

28 și 29 iunie 2022 – A doua Intâlnire Transnațională – Novo Mesto, Slovenia

În perioada 28-29 iunie 2022 a avut loc la Novo Mesto, Slovenia cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului AgroBUS organizată de Asoc. DRPDNM și la care au participat reprezentanți ai tuturor celor 5 organizații europene partenere.

În cadrul acestei ședințe, partenerii consorțiului au discutat despre stadiile de implementare și dezvoltarea rezultatelor intelectuale, cu accent pe OI1 – Strat-up in Urban Agriculture (A Trainer Guide). Fiecare partener a prezentat materialul dezvoltat pentru feedback și recomandări din partea partenerilor de proiect. Totodată, s-a stabilit deadline-ul pentru transmiterea materialul final din partea tuturor partenerilor precum și perioada de realizare a sesiunilor pilot naționale de testare a materialului elaborat.

Universitatea Științelor Vieții de la Iași, Romania a prezentat structura propusă pentru elaborarea și dezvoltarea OI2 – Curriculum pentru Antreprenorul Agricol Înnăscut, fiind alocat fiecărui partener câte un modul de elaborate și dezvoltat. S-au prezentat și deadline-urile propuse pentru implementarea acestui rezultat, partenerii de proiect căzând de comun acord la un calendar firesc al evenimentelor.

Tot în cadrul acestei întălniri s-au dezbătut planul de diseminare și canalele de promovare online ale proiectului – stadiul de dezvoltare al website-ului de prezentare, planul de monitorizare și evaluare precum și planul de exploatare și sustenabilitate.

Cea de-a doua zi a întâlnirii transnaționale a fost dedicată unei vizite de studio la o locație din Ljiubljana, Slovenia, unde am vizitat trei modele de bună practică în domeniul agriculturii urbane: Krater laboratorij, Agrodivizija, Abandoned Plants Sanctuary.

A fost o întalnire reușită, plină de rezultate benefice pentru dezvoltarea proiectului!

Primul Newsletter

21 sept 2022: AgroBUS - pilotarea Nationala a primului rezultat intelectual - In Service Trainer Guide

În data de 21 sept 2022 a avut loc la Piatra Neamt prima testare națională din cadrul proiectului Erasmus+ coordonat și implementat de organizația CICIA, AgroBUS. În cadrul acestui eveniment un număr de 16 educatori pentru adulți au luat parte la o sesiune de pilotarea a materialului dezvoltat de consorțiu în cadrul primului rezultat intelectual, In-service training for adult educators - a Trainer Guide, mai exact modulul dedicat Aspectelor organizaționale ale implicării comunitare.

În urma implementării acestei acțiuni, echipa de formatori ce au coordonat și facilitat evenimentul au putut oferi feedback cu privire la calitatea, structura și relevanța elementelor specificate în elaborarea modulului respectiv. Revenim foarte curând cu întregul material dezvoltat!

11-14 octombrie 2023 - AgroBUS: Trainer the Trainers - Porto, Portugalia

În perioada 11 - 14 octombrie 2023 a avut loc la Porto, Portugalia cursul de formare pentru educatorii persoanelor adulte din cadrul proiectul AgroBUS. Evenimentul s-a axat pe "Cum să creezi o afacere de tip start-up în domeniul agriculturii urbane".
Scopul a fost acela de a sensibiliza cei 10 formatori cu privire la dezvoltarea comunității locale, implicarea comunității și impactul local asupra mediului al unei companii de Agricultură Urbană.
A fost atât de minunat să împărtășim experiențe și cunoștințe despre agricultura urbană, interculturalitate, dezvoltare comunitară și comunicare!

Am avut, de asemenea, ocazia de a discuta cu Diógenes Dinis, un profesionist legat de agricultură de mulți ani și care și-a construit propria afacere împreună cu familia sa. Dinis ne-a împărtășit dificultățile de a conduce o afacere agricolă în Portugalia, provocările, viața sa de zi cu zi și, de asemenea, ceea ce îl motivează să lucreze în fiecare zi în acest domeniu.
Au fost zile minunate.

12 dec 2022 - AgroBUS: a fost lansat site-ul proiectului - www.agrobus.eu

Luna trecută am lansat site-ul și suntem foarte mândri de el.!!
Vizitează-ne pe www.agrobus.eu !!!
Fiți informați cu privire la noile instrumente educaționale de antreprenoriat în agricultura urbană dezvoltate în timpul proiectului nostru!

15 noiembrie 2022 - In-service Training for Adult educators in Urban Agriculture - A Trainer Guide (Ghidul Formatorului)

Cu mândrie anunțăm că este disponibilă varianta finală a primului rezultat intelectual dezvoltat în cadrul proiectului AgroBUS, ghidul formatorului în implementarea unui training de antreprenoriat în agricultură urbană, manual ce este structurat în următoarele 6 module:

  1. Ce este un start-up în agricultura urbană?
  2. Analiza contextului comunității locale.
  3. Gândirea creativă de design: etapele de creare a proiectului UA.
  4. Aspecte organizatorice ale implicării comunității.
  5. Interculturalitate.
  6. Abilități pentru o comunicare eficientă.

Ghidul formatorului va cuprinde 2 părți distincte, după cum urmează:

Formarea continuă pentru educatorii de adulți va cuprinde 24 de ore de învățare - 12 ore de instruire față în față, ateliere de lucru și discuții și 12 ore de învățare autonomă.

Și aici venim cu anexarea documentelor în engleză și în română:

07-08 Februarie 2023 - Întâlnire Transnațională Atena, Grecia

În perioada 07-08 Februarie 2023 a avut loc la Atena, Grecia cea de-a 3a întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ AgroBUS, prilej cu care partenerii din proiect s-au adunat și au discutat despre stadiul de implementare și dezvoltare a roduselor intelectuale dezvoltate în cadrul acestui parteneriat.

Echipa de proiect a discutat și aspecte legate de management și implementarea a viitoarelor sesiuni de pilotare națională a curricumului elaborat în cadrul proiectului și a fost prezentată interfața platformei elearning ce va fi elaborată în perioada imediat următoare. Partenerii au discutat și au decis cum ar dori să arate conținutul trainingului în cadrul acestei platforme elearning.
S-au discutat și aspecte despre diseminarea și promovarea produselor elaborate în cadrul proiectului, precum și continuarea elaborării analizei stakeholderilor din domeniul agriculturii urbane implicați în implementarea proiectului nostru.

A fost o întâlnire ce și-a atins toate obiectivele!!