Proiectul AgroBUS – AgroBusiness in Urban areas este un proiect finanțat prin programul Erasmus+, fiind un parteneriat de cooperare între 4 țări europene (România, Slovenia, Portugalia și Grecia) reprezentate de organizația Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri (CICIA) ca și coordinator și următorii parteneri: Universitatea Științelor Vieții Iași (Romania), Proportional Message (Portugalia), Innovation Frontiers (Grecia) și DRPDNM (Slovenia).
Scopul proiectului este acela de a dezvolta un material de instruire cu scopul de a stimula spiritul antreprenorial în domeniul agriculturii urbane în rândul adulților vulnerabili (adulți slab calificați, adulți șomeri) prin noi cunoștințe și concepte.
Obiectivele proiectului sunt:
Principalele rezultate așteptate ale proiectului sunt:
În data de 01 aprilie 2022, CICIA a organizat și participat la prima întalnire oficială online din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, AgroBUS – AgroBusiness in Urban areaS.
Această întalnire a avut loc online ca urmare a perioadei pandemice pe care o traversam cu totii.
În cadrul acestei întalniri, s-a discutat despre subiectul abordat în cadrul proiectului, sarcinile specific fiecărui partener și rezultatele intelectuale stabilite în cadrul proiectului. Totodată, fiecare partener din cadrul consortiului a realizat o scurtă prezentare a organizației pe care o reprezintă și echipa de proiect implicată în implementarea proiectului AgroBUS.
A fost o întalnire reușită și de success! Suntem bucuroși că am reușit să creăm un parteneriat puternic și apropiat, că putem aborda o temă de mare interes în această perioadă de neliniște pentru toată lumea!
În perioada 28-29 iunie 2022 a avut loc la Novo Mesto, Slovenia cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului AgroBUS organizată de Asoc. DRPDNM și la care au participat reprezentanți ai tuturor celor 5 organizații europene partenere.
În cadrul acestei ședințe, partenerii consorțiului au discutat despre stadiile de implementare și dezvoltarea rezultatelor intelectuale, cu accent pe OI1 – Strat-up in Urban Agriculture (A Trainer Guide). Fiecare partener a prezentat materialul dezvoltat pentru feedback și recomandări din partea partenerilor de proiect. Totodată, s-a stabilit deadline-ul pentru transmiterea materialul final din partea tuturor partenerilor precum și perioada de realizare a sesiunilor pilot naționale de testare a materialului elaborat.
Universitatea Științelor Vieții de la Iași, Romania a prezentat structura propusă pentru elaborarea și dezvoltarea OI2 – Curriculum pentru Antreprenorul Agricol Înnăscut, fiind alocat fiecărui partener câte un modul de elaborate și dezvoltat. S-au prezentat și deadline-urile propuse pentru implementarea acestui rezultat, partenerii de proiect căzând de comun acord la un calendar firesc al evenimentelor.
Tot în cadrul acestei întălniri s-au dezbătut planul de diseminare și canalele de promovare online ale proiectului – stadiul de dezvoltare al website-ului de prezentare, planul de monitorizare și evaluare precum și planul de exploatare și sustenabilitate.
Cea de-a doua zi a întâlnirii transnaționale a fost dedicată unei vizite de studio la o locație din Ljiubljana, Slovenia, unde am vizitat trei modele de bună practică în domeniul agriculturii urbane: Krater laboratorij, Agrodivizija, Abandoned Plants Sanctuary.
A fost o întalnire reușită, plină de rezultate benefice pentru dezvoltarea proiectului!
În data de 21 sept 2022 a avut loc la Piatra Neamt prima testare națională din cadrul proiectului Erasmus+ coordonat și implementat de organizația CICIA, AgroBUS. În cadrul acestui eveniment un număr de 16 educatori pentru adulți au luat parte la o sesiune de pilotarea a materialului dezvoltat de consorțiu în cadrul primului rezultat intelectual, In-service training for adult educators - a Trainer Guide, mai exact modulul dedicat Aspectelor organizaționale ale implicării comunitare.
În urma implementării acestei acțiuni, echipa de formatori ce au coordonat și facilitat evenimentul au putut oferi feedback cu privire la calitatea, structura și relevanța elementelor specificate în elaborarea modulului respectiv. Revenim foarte curând cu întregul material dezvoltat!
În perioada 11 - 14 octombrie 2023 a avut loc la Porto, Portugalia cursul de formare pentru educatorii persoanelor adulte din cadrul proiectul AgroBUS.
Evenimentul s-a axat pe "Cum să creezi o afacere de tip start-up în domeniul agriculturii urbane".
Scopul a fost acela de a sensibiliza cei 10 formatori cu privire la dezvoltarea comunității locale, implicarea comunității și impactul local asupra mediului al unei companii de Agricultură Urbană.
A fost atât de minunat să împărtășim experiențe și cunoștințe despre agricultura urbană, interculturalitate, dezvoltare comunitară și comunicare!
Am avut, de asemenea, ocazia de a discuta cu Diógenes Dinis, un profesionist legat de agricultură de mulți ani și care și-a construit propria afacere împreună cu familia sa. Dinis ne-a împărtășit dificultățile de a conduce o afacere agricolă în Portugalia, provocările, viața sa de zi cu zi și, de asemenea, ceea ce îl motivează să lucreze în fiecare zi în acest domeniu.
Au fost zile minunate.
Luna trecută am lansat site-ul și suntem foarte mândri de el.!!
Vizitează-ne pe www.agrobus.eu !!!
Fiți informați cu privire la noile instrumente educaționale de antreprenoriat în agricultura urbană dezvoltate în timpul proiectului nostru!
Cu mândrie anunțăm că este disponibilă varianta finală a primului rezultat intelectual dezvoltat în cadrul proiectului AgroBUS, ghidul formatorului în implementarea unui training de antreprenoriat în agricultură urbană, manual ce este structurat în următoarele 6 module:
Ghidul formatorului va cuprinde 2 părți distincte, după cum urmează:
Formarea continuă pentru educatorii de adulți va cuprinde 24 de ore de învățare - 12 ore de instruire față în față, ateliere de lucru și discuții și 12 ore de învățare autonomă.
Și aici venim cu anexarea documentelor în engleză și în română:
În perioada 07-08 Februarie 2023 a avut loc la Atena, Grecia cea de-a 3a întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ AgroBUS, prilej cu care partenerii din proiect s-au adunat și au discutat despre stadiul de implementare și dezvoltare a roduselor intelectuale dezvoltate în cadrul acestui parteneriat.
Echipa de proiect a discutat și aspecte legate de management și implementarea a viitoarelor sesiuni de pilotare națională a curricumului elaborat în cadrul proiectului și a fost prezentată interfața platformei elearning ce va fi elaborată în perioada imediat următoare. Partenerii au discutat și au decis cum ar dori să arate conținutul trainingului în cadrul acestei platforme elearning.
S-au discutat și aspecte despre diseminarea și promovarea produselor elaborate în cadrul proiectului, precum și continuarea elaborării analizei stakeholderilor din domeniul agriculturii urbane implicați în implementarea proiectului nostru.
A fost o întâlnire ce și-a atins toate obiectivele!!
În cadrul proiectului Agrobus Project a fost dezvoltat și testat un program de training în antreprenoriat în agricultură urban dedicate un fermier debutant, program destinat adulților, cu accent pe acei adulți care au dezvoltate slabe competențe antreprenoriale sau au slabe calificări profesionale.
Pentru etapa de finalizare a acestui material educațional, echipa de traineri ai organizației Cicia (Centrul de Incubare Creativ-Inovativ de Afaceri) a avut de testat o parte dintre modulele dezvoltate în cadrul acestui curs, mai exact Modulul 4 - Branding și Etică și Modulul 6 - Sustenabilitate în proiectele de agricultură urbană. Această sesiune de testare a avut loc în data de 17 martie 2023, fiind implicați adulții înscriși la cursurile serale ale Liceului Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamț.
Feedback-ul primit din partea acestora a fost foarte important pentru echipa de proiect ce dezvoltă acest material!
Mulțumim pe această cale Liceului tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamț pentru colaborare și implicare!
Acest material educațional are ca scop învățarea viitorilor fermieri în domeniul agriculturii urbane în subiecte vitale de antreprenoriat. Acestea sunt relațiile de piață, marketingul, planul de afaceri fundamental, dar și durabilitatea și etica. Conținutul este disponibil sub formă unui ghid, ce conține și modele și exemple reale de afaceri de succes și lansări de planuri antreprenoriale similare.
Materialul este elaborat pentru a veni în ajutorul adulților, cu accent pe adulții slab calificați sau cu competențe reduse de a-și lansa o afacere în domeniul agriculturii urbane.
Aceste module de învățare sunt următoarele:
Cel de-al doilea Newsletter
Cea de-a 4 întâlnire transnațională din cadrul proiectului a fost organizată online și a fost ținută în data de 07 iulie 2023. Pe parcursul unei întregi zile de lucru echipa de implementare a proiectului a discutat despre stadiul de lucru la platforma de învățare virtual, despre primele machete video ale modelelor de bună practică, totodată a fost prezentată și structura ultimului material educațional ce se va dezvolta în cadrul proiectului nostru, ToolKit-ul.
A fost o întâlnire de succes, cu multe activutăți bifate și multe planuri de viitor!
Dorim să vă prezentăm pe această cale primul model de bună practică identificat de CICIA în cadrul implementării proiectului nostru de argricultură urbană AgroBUS Project, și anume, Livada Comunitară Mărțișor.
Aceasta este nu numai un model, dar poate reprezenta și un motor pentru alte comunități de a adduce la viața pentru folosul comunității, o mică parcel, în cazul nostru, o mică livadă, ce deservește ca loc de întâlnire, de relaxare, de învățare pentru locuitorii unui cartier. Livada Comunitară Mărțișor se află amplasat în curtea din spate a Muzeului Casei Memoriale Tudor Arghezi și cu sprijinul Muzeului Literaturii Române și al Facultății de Horticultură din București, un grup informal a reușit să realizeze lucrări de păstrare, conservare și utilizare sustenabile a livezii.
Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți interviul realizat cu dna Gabriela Iordache, coordonatorul grupului informal.
Dorim să vă prezentăm pe această cale cel de-al doilea model de bună practică identificat de CICIA în cadrul implementării proiectului nostru de argricultură urbană AgroBUS Project, și anume, Grădina de Legume Neculai și Ana. Aceasta este un model de hărnicie a unor gospodari români, ce și-au dorit să cultive hrană sănătoasă atât pentru propria lor familie cât și pentru apropiații lor. Iar pasiunea imensî pentru tomate, i-a detrminat ca în vara lui 2023 să aibe plantate aproximativ 300 de soiuri de tomate in solarul propriu, tomate destinate atât consumului personal cât și exploatării comerciale. Planurile de viitor al acestui mic întreprinzător fac ca acest model de agricultură din Roman, județul Neamț să fie un model și pentru alte gospodării din Europa și nu numai.
Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți interviul realizat cu dnul Neculai.
Suntem în etapa finală de testare a platformei de învățare virtuală dezvoltată și implementată în cadrul proiectului ErasmusPlus, Agrobus Project, eveniment ce l-am organizat astăzi, joi, 28 sept 2023, cu ajutorul partenerilor noștri locali, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamț. Astfel un număr de 12 adulți, elevi la cursurile serale au fost implicați în această sesiune de pilotare, fiind utilizatori cu succes ai platformei de învățare AgroBUS. Utilizatorii platformei de învățare AgroBUS își dezvoltă atât abilități digitale, cât și abilități de antreprenoriale pentru lansarea unei idei de afaceri în domeniul agriculturii urbane.
Educația continuă este cheia unui traseu profesional de succes!
În zilele de 07 și 08 Noiembrie 2023 am fost la Iași la cea de-a 5a întâlnire transnațională din cadrul proiectului de cooperare Agrobus Project, finanțat prin programul Erasmus Plus în România și implementat cu ajutorul celor 5 parteneri europeni din cele 4 țări europene - România, Portugalia, Grecia și Slovenia. S-au prezentat statiile de realizare a tuturor rezultatelor proiectului, s-au discutat detaliile organizatorice a evenimentelor de multiplicare ce urmează a avea loc în fiecare țară partener, s-au discutat elementele pe care fiecare organizație partener le are de coordonat în completarea și finalizarea raportului final al implementării proiecutului nostru!
Totodată, am discutat despre sesiunile de mentorat ce le-am inclus în ca și activități dedicate adulților interesați de acest domeniu, al antreprenoriatului în agricultură urbană. Astfel, 2 persoane adulte vor beneficia de serviciile noastre de mentorat în antreprenoriat în agricultură urbană!
Suntem mîndri să arătăm public rezultatele dezvoltate de parteneriatul nostru și să le împărtășim și altor organizații. instituții, autorități, dar și alți adulți interesați de domeniul antreprenoriatului în agrocultură urbană!
Cel de-al treilea Newsletter
Setul de instrumente sprijină educatorii de adulți, care lucrează cu adulți, în vederea formării lor. Scopul acestui toolkit este de a prezenta un set de abordări și metodologii care pot fi utilizate în Europa pentru a sprijini adulții (în special adulții cu puține competențe și slab calificați), care ar dori să înceapă o afacere în domeniul agriculturii urbane. Acest set de instrumente este conceput ca un document accesibil, care poate fi utilizat de profesioniști și de educatorii de adulți. El include, de asemenea, un curs de acțiune pentru experți cu privire la modul de interceptare, implicare, activare și formare a adulților dezavantajați (cu accent pe adulții slab calificați și cu puține competențe), pentru a reactiva în ei ideea că există o cale de îmbunătățire a vieții personale și că prin această cale este posibil să se meargă spre ieșirea din condiția de dezavantaj.
Setul de instrumente dorește:
Acest material educațional include un program elaborat de sprijinire a experților / trainerilor / formatorilor (prin diverse activități: vizite de studiu, ateliere de lucru, integrarea pe piața muncii și dezvoltarea competențelor acestora). Materialele educaționale pot fi aplicabile și utile pentru toți experții din întreaga Europă, deoarece oferă îndrumări educatorilor și profesioniștilor care lucrează cu adulții.
https://agrobus.eu/wp-content/uploads/2023/12/UrbanFarmerToolkit_RO_AgroBUS.pdfCel de-al patrulea Newsletter
În perioada noiembrie – decembrie 2023, organizația CICIA a susținut o serie de întâlniri tip mentorat cu 2 participanți, adulți slab calificați – 1 absolvent de studii gimnaziale și 1 absolvent de școala profesională- pentru a le îmbogăți cunoștințele antreprenoriale și a îi ăndruma în realizarea unui plan de afaceri în acest domeniu. Cele două persoane participante la aceste sesiuni de mentorat au utilizat platform de învățare virtuală dezvoltată în cadrul proiectului AgroBUS, au parcurs toate modulele inserate și au trecut cu success toate testele de evaluare propuse de consortiu. La final, în baza cunoștințelor accumulate, sub îndrumarea specialiștilor organizației noastre, au elaborate fiecare câte un model de plan de afaceri pe topicuri și domenii diferite, o afaceri cu ciuperci și o cultură ecologică de afine.
CICIA - BusinessPlan - SerădeCiuperci - TeodorescuAnaMariaLa începutul lunii decembrie 2023, organizația CICIA împreunpă cu partenerul român Universitatea Științele Vieții de la Iași au organizat mai multe evenimente de multiplicare ale rezultatului proiectului AgroBUS, evenimente în cadrul cărora specialiști în educația adulților, traineri, formatori, reprezentanți ai instituțiilor implicate în angajabilitatea adulților, în educația acestora, dar și alte persoane interesate de domeniul agriculturii urbane, despre antreprenoriatul în agrocultură urbană au participat cu mare interes la prezentarea acestora.
În România au participat mai bine de 50 de persoane la cele 3 evenimente organizate de cele 2 organizații și au beneficat de rezultatele elaborate de consortiul proiectului Erasmu+, AgroBUS.
Cel de-al cincilea Newsletter