Proiectul Job4You - Youth entrepreneurship based on good practices

Contract nr. 602759-EPP-1-2018-1-AM-EPPKA2-CBY-EP-PE

06 – 12 Martie 2019 - Prima intalnire – Yerevan, Armenia

In perioada 06 – 12 Martie 2019, Asociatia CICIA a participat la prima intalnire din cadrul proiectului Erasmus+ KA2/ Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului, Job4You - Youth entrepreneurship based on good practices.

Antreprenoriatul este o provocare personala si o mare oportunitate in acelasi timp. A fi un antreprenor inseamna a-ti pune in practica propriile idei creative. De asemenea, inseamna crearea de locuri de munca si de a face ceva pentru binele comun. Rata somajului este mai mare in randul tinerilor in toate tarile europene si putem sa o reducem daca tinerii vor fi activi in domeniul antreprenoriatului. Dezvoltarea antreprenoriatului in randul tinerilor se poate face prin cresterea capacitatilor de lucru cu tinerii, prin impartasirea experientelor de bune practici in domeniul antreprenoriatului pentru tineri.

Din acest motiv a fost dezvoltat acest proiect transnational privind antreprenoriatul in randul tinerilor, printr-un parteneriat format din 11 organizatii (ONG-uri, intreprinderi sociale, companii si institutii de invatamant) din 10 tari (Armenia, Republica Moldova, Turcia, Romania, Croatia, Cipru, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Slovenia). Liderul de proiect este TIGRAN-KATRIN PANARAMA din Yerevan-Armenia.

Este un proiect de consolidare a capacitatilor care sustine cooperarea tarilor din UE cu tarile parteneriatului estic-regiunea 2 (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Teritoriul Ucrainei, astfel cum este recunoscut de dreptul internațional) in domeniul tineretului si urmareste sa sprijine organizatiile/institutiile din cele doua tari (Armenia si Moldova) in procesul de modernizare si internationalizare a acestora, prin schimb de bune practici.

Scopul principal este stimularea crearii de locuri de munca prin sprijinirea spiritului antreprenorial al tinerilor, inclusiv a antreprenoriatului social, pe baza bunelor practici.
Proiectul are trei obiective principale:

Proiectul va construi cadrul de cooperare si oportunitatile de conectare intre tarile UE si Parteneriatul estic, in care tinerii pot beneficia de invatarea bunelor practici si de imbunatatirea educatiei antreprenoriale.

Activitati principale

1. Doua intalniri transnationale la Yerevan (Armenia).

2. Vizita de studiu in UE, Serres, Grecia.

Scopul principal al vizitei de studiu este de a oferi participantilor posibilitatea de a explora proiectele de tineret implementate si intreprinderile sociale intr-una din tarile UE, prin vizite la mai multe organizatii, companii locale.

3. Curs de instruire, Sofia, Bulgaria, care se va axa pe dezvoltarea competentelor persoanelor care lucreaza cu tinerii (lucratori in domeniul tineretului, lideri activi in domeniul tineretului din organizatiile partenere) pentru a pune in aplicare activitati de dezvoltare a competentelor in randul tinerilor.

4. Ateliere si coaching local.

Scopul principal al acestei activitati este de a transfera cunostintele dobandite in cadrul sesiunii de training pentru lucratorii de tineret si lectorii din organizatiile partenere si de a sprijini initiativele de afaceri ale tinerilor prin coaching pentru a infiinta noi intreprinderi.

5. Vizite tip Job shadowing pentru participant din Moldova si Armenia care vor participa la intalniri in tarile UE. Obiectivul principal este acela de a oferi participantilor posibilitatea de a invata de la bunele practici direct pe teren si de a avea posibilitatea de a se conecta cu partile interesate provenind din alte tari, de a crea idei pentru dezvoltarea viitoare a intreprinderilor sociale si cooperarea transsectoriala.

In cadrul acestei prime intalniri, partenerii consortiului au discutat despre stadiile de implementare si dezvoltare ale proiectului si modalitatile de lucru in parteneriat.

Intalnirea a fost un bun prilej de cunoastere a unor modele de antreprenoriat in randul tinerilor din Armenia.

Imagini de la activitatile desfasurate:

08-12 iulie 2019 - Vizita de studiu – Salonic, Grecia

In perioada 08-12 iulie 2019, Asociatia CICIA a participat la Vizita de Studiu organizata in cadrul proiectului Erasmus+ KA2/ Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului, Job4You - Youth entrepreneurship based on good practices , vizita organizata de catre coordonatorii acestui proiect, TIGRAN-KATRIN PANARAMA din Yerevan-Armenia.

Aceasta activitate si-a dorit a prezenta modele de buna practica din activitatea cu tinerii din Grecia, catre celelalte tari implicate in proiect (Armenia, Bulgaria, Moldova, Romania, Macedonia de Nord, Croatia, Slovenia, Cipru), punandu-se accent pe tematica proiectului si anume antreprenoriatul social si impactul sau asupra tinerilor.

Dupa cum am mentionat si in articolul de prezentare, scopul principal al proiectului este stimularea crearii de locuri de munca prin sprijinirea spiritului antreprenorial al tinerilor, inclusiv a antreprenoriatului social, pe baza bunelor practici.

Obiectivul acestei vizite din cadrul proiectului a fost acela de a oferi participantilor posibilitatea de a explora proiectele de tineret implementate si intreprinderile sociale intr-una din tarile UE, prin vizite la mai multe organizatii, companii locale.

Vizita de Studiu a fost structurata in cele 5 zile de activitate pe diferite topicuri si vizite programate la diverse institutii publice sau organizatii non-guvernamentale din Salonic, Grecia dintre care putem enumera:

Totodata, in cadrul acestei vizite de studiu, partenerii din consortium s-au putut cunoaste mai bine, au avut ocazia sa-si expuna realizarile organizatiei din care fac parte, legand conexiuni si relatii de lunga durata cu ceilalti parteneri.

Au fost realizate si activitati de networking, activitati de munca in echipa, activitati de relaxare astfel consolidandu-se relatiile dintre membrii grupului participant.

Intalnirea a fost un bun prilej de cunoastere a unor modele de antreprenoriat si programe/proiecte locale dedicate in exclusivitate tinerilor din Grecia, dar si de cunoastere mai aprofundata a membrilor parteneri din cadrul consortiului proiectului.

Imagini de la activitatile desfasurate:





12 Iunie 2020 - Webinar "Antreprenor in economia sociala" - Workshop local