Centrul de Incubare Creativ – Inovativ
de Afaceri Roznov

Podurile cunoașterii creative pentru o carieră de succes

Asociația Centrul de Incubare Creativ - Inovativ de Afaceri (CICIA) Roznov este beneficiarul unui proiect de finanțare, aprobat în sesiunea 2019/1 de finanțări nerambursabile pentru ONG a Consiliul Județean Neamț prin legea 350/2003.

Titlul proiectului: „Podurile cunoașterii creative pentru o carieră de succes”

Perioada de implementare este: 15 iulie 2019 – 31 octombrie 2019.

Prin proiect, se organizează o tabără, Smărăndița 2019, de dezvoltare personală în sprijinul elevilor de liceu performeri. Tema propusă se referă la dezvoltarea aptitudinilor de creativitate, utilizând metode moderne pentru a-i învăța să se valorifice pe piața muncii (ca viitori angajați) sau prin antreprenoriat (începerea și dezvoltarea unei afaceri).

Obiectivul general constă în Sensibilizarea, Conștientizarea, Antrenarea, Participarea, Implicarea, Asumarea (SCAPIA) tinerilor din liceele județului Neamț în activități pentru completarea dezvoltării personale și a abilităților și competențelor necesare obținerii unui loc de muncă și îndeplinirii unui rol social exigent.

Obiectiv specific 1: provocarea tinerilor din 4 licee din județul Neamț cu privire la dezvoltarea abilităților de folosire în practică a combinației dintre cunoștințe și creativitate, într-un proces logic, activ și personal.

Obiectiv specific 2: implicarea interactivă a tinerilor liceeni în identificarea și aplicarea aptitudinilor extrașcolare, în crearea unui profil profesional orientat spre performanță. Aplicarea unor atribute personale intraprenoriale (a fi întreprinzător la locul de muncă) va scoate în evidență un profil profesional valoros.

Obiectiv specific 3: dezvoltarea aptitudinilor și atitudinilor creativ–inovative la tinerii liceeni, care îi va ajuta să aspire la locuri de muncă performante.

Prin activitățile asociate se evidențiază două rezultate:

Programul taberei implică parcurgerea unor pași care folosesc atât cunoștințele dobândite, cât și trăsăturile de personalitate care se conturează pentru fiecare participant.

Pentru mai multe detalii despre proiect si participanti, accesati urmatorul link:

https://tineriperformeri.wordpress.com

26 - 27 octombrie 2019 - Curs de dezvoltare personală pentru elevi

Asociația Centrul de Incubare Creativ - Inovativ de Afaceri (CICIA) Roznov a desfășurat în zilele de 26 și 27 noiembrie 2019 un curs de dezvoltare personală pentru elevii performeri din liceele județului Neamț.

Activitatea a făcut parte din proiectul „Podurile cunoașterii creative pentru o carieră de succes” finanțat de Consiliul Județean Neamț.

Locul de desfășurare a acțiunii a fost pensiunea Smărăndița din comuna Alexandru cel Bun. Tema propusă s-a referit la definirea personală, ca existență și devenire, conexiunile cu lumea reală și modul de împuternicire a tinerilor pentru a face față provocărilor vieții la trecerea de la școală la viața activă.

Au participat elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

Instrumentele de lucru au fost:

Fiecare participant și-a construit o arcă pentru a naviga pe traseul cunoașterii dat de succesiunea modulelor. Pentru a marca progresul satisfacției, după fiecare modul, se aplica pe arcă un marcaj pozitiv sau negativ, după caz. La final, s-a putut face o măsurare a satisfacției participării la tabără.

Elementul central l-a constituit „Clepsidra scadențelor”, un avertisment cu privire la perspectiva asumării unor responsabilități față de familie și comunitate pe parcursul vieții mature.

Comunicat

Asociația Centrul de Incubare Creativ - Inovativ de Afaceri (CICIA) Roznov a derulat, în perioada 15 iulie – 31 octombrie 2019, proiectul cu tema „Podurile cunoașterii creative pentru o carieră de succes”, aprobat în sesiunea 2019/1 de finanțări nerambursabile pentru ONG a Consiliului Județean Neamț prin legea 350/2003.

Prin proiect, s-a organizat o tabără de dezvoltare personală, „Smărăndița 2019”, în sprijinul elevilor de liceu performeri. S-a urmărit dezvoltarea aptitudinilor de creativitate, și de management personal, utilizând metode moderne, pentru a-i învăța să se valorifice pe piața muncii (ca viitori angajați), sau prin antreprenoriat (începerea și dezvoltarea unei afaceri).

În perioada de pregătire a taberei, au fost desfășurate o serie de acțiuni: identificarea liceelor țintă și obținerea acordului de participare a tinerilor la tabără, distribuirea materialelor de diseminare, înființarea a câte unui centru de diseminare în fiecare liceu implicat, completarea de către tineri a unui chestionar de devoltare personală, selectarea tinerilor pentru participarea la tabără, desemnarea unui cadru didactic pentru participare la tabără.

Au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

Tabăra de dezvoltare personală s-a desfășurat în perioada 26 – 27 octombrie 2019. Au participat 16 tineri (câte 4 de la fiecare liceu) și 4 cadre didactice. A fost o activitate interactivă desfășurată în mai multe module. S-au utilizat metode moderne de lucru (jocuri, jocuri LEGO, cunoaștere reciprocă, formare echipă, lucru în echipă etc.).

Prin „Clepsidra scadențelor” s-a conștientizat rolul pe care îl are fiecare generație de a prelua și de a transmite continuu elementele de cultură și civilizație și de stabilitate la nivel de familie, comunitate, națiune.

Obiectivele proiectului au fost atinse în totalitate.

Acest material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Consiliului Județean Neamț.