Proiectul RURAL LAB-Y LABORATORIO DE IDEAS RURALES CREATIVAS PARA JÓVENES

Contract nr. 2018-2-ES02-KA205-011745

15-16 mai 2019 - Prima intalnire – Salamanca, Spania

In perioada 15-16 Mai 2019, a avut loc la Salamanca-Spania prima intalnire de consortium in cadrul proiectului Erasmus+ KA2, RURAL LAB-Y - LABORATORIO DE IDEAS RURALES CREATIVAS PARA JÓVENES.

Proiectul se va derula in perioada 2018-2020 si este coordonat de Agrupación Europea de Cooperación Territorial Duero-Douro (Spania-Trabanca) impreuna cu cei opt parteneri: Romania (Asociatia CICIA), Bulgaria, Grecia, Lituania, Malta, Portugalia, Ungaria si Macedonia.

Scopul proiectului este de a crea un laborator de idei creative rurale pentru tineri si o retea de experimentare, testare si schimb de idei, care integreaza o platforma digitala de colaborare si de gestionare a bunelor practici din mediul rural, incurajarea antreprenoriatului si promovarea de noi proiecte-pilot in zonele rurale europene.

Pe de alta parte, proiectul va crea un spatiu pentru dialog, reflectie si analiza critica, in care tinerii din zonele rurale isi pot exprima si arata potentialul si creativitatea, prezentand preocupari pentru inovare.

Teritoriul in care se misca tinerii europeni din zonele rurale, caracterizat printr-o imbatranire a populatiei, o lipsa de perspectiva pentru viitor si o demotivare cauzata de perturbari sociale si culturale, face foarte dificila stabilirea relatiilor sociale si garantarea stabilitatii pe termen lung a locurilor de munca.

Avand in vedere aceasta situatie, “Laboratorul de Idei Creative pentru tineri din mediul rural" (RURAL LAB-Y) intentioneaza sa promoveze o retea de contacte, colaborare, schimb de idei, experiente si bune practici intre participanti, printr-un proces care este dinamic si in continua dezvoltare.

Pe parcursul a doua zile de munca un reprezentant din fiecare organizatie partenera a prezentat organizatia, precum si motivatiile si activitatile pe care doresc sa le realizeze cu aceasta initiativa, definind in mod activ actiunile care trebuie intreprinse, atat individual cat si in grupuri.

Participantii au definit primele linii ale proiectului, care includ dezvoltarea de materiale diferite de formare si pregatirea urmatoarei intalniri care va avea loc anul viitor in Portugalia.

Temele discutate in aceasta initiativa au vizat urmatoarele actiuni:

Pe langa elaborarea si detalierea aspectelor pregatitoare de coordonare, management, urmarire si evaluare a proiectului s-au stabilit si obiectivele pentru un Raport de Propuneri pentru Tineret " Solutii transnationale pentru probleme globale”, care vor include contributiile participantilor printr-un forum on-line al proiectului (http://rurallaboratory.eu/), care va fi finalizat in septembrie 2019. Ulterior, propunerile vor fi diseminate in cadrul acestui forum public, subliniind pe cele care promoveaza un interes mai mare, inovare si creativitate, cu scopul final de a le reuni intr-un singur document.

In cadrul proiectului, vor avea loc sesiuni de formare numite „Workshop de Creativitate si Mentorat“ pentru un lucrator de tineret de la fiecare dintre parteneri, care va cuprinde o vizita de studiu la organizatia coordonatoare, ateliere de dezbateri " Pentru tine", curs de branding si identitate si curs de inovare si ocupare a fortei de munca ". Activitatile de formare vor pregati in mod substantial profesionistii implicati si le vor oferi noi concepte, metode si strategii pedagogice inovatoare, care se vor constitui intr-un cadru pentru dialog si experimentare; favorizand implicarea tinerilor europeni din mediul rural.

Putem spune ca este foarte necesar sa se parieze pe astfel de proiecte deoarece contribuie in mare masura la valorificarea resurselor locale si nationale si sa faca publice noi strategii si resurse pentru a fi exploatate, pentru a genera economii emergente si creativ-inovatoare.

Un alt rezultat al proiectului va fi un video de formare RURAL LAB-Y, ca un exemplu de buna practica, ceea ce va permite proiectului sa extrapoleze rezultatele la alte teritorii si de a promova munca de inalta calitate in domeniul tineretului.

Toate acestea, pentru a favoriza atragerea tinerilor, precum si crearea de sinergii importante intre participantii sai, favorizand incubarea proiectelor pilot in vederea integrarii in proiecte viitoare.

Mai multe informatii: http://rurallaboratory.eu

Imagini de la activitatile desfasurate: