Proiectul THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375)

17-18 septembrie 2018 - Kick-off meeting - Lousada, Portugalia

In perioada 17 – 18 septembrie 2018, CICIA a participat la prima intalnire oficiala din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv imbunatatirea situatiei fetelor adolescente care raman insarcinate si nasc copii.

Aceasta intalnire a avut loc la Lousada, Portugalia, un orasel din apropierea Porto-ului, ce a cunoscut o dezvoltare urbana minunata in ultimii anii ca urmare a numarului mare de tineri ce s-au stabilit aici.

In cadrul acestei intalniri, s-a discutat despre subiectul abordat in cadrul proiectului, sarcinile specifice si rezultatele intelectuale stabilite in cadrul proiectului si totodata, fiecare partener din cadrul consortiului a facut o scurta prezentare a situatiei mamelor adolescente din tara de origine.

A fost o intalnire reusita si de success! Suntem bucurosi ca facem parte din cadrul acestui parteneriat, ca putem aborda o tema de mare interes pe tara noastra si pentru tinerele de la noi din tara!

11-12 martie 2018 - 2nd Project Meeting – Piatra Neamt, Romania

In perioada 11 – 12 Martie 2019, Asociatia CICIA a organizat la Piatra Neamt, cea de-a doua intalnire transnationala din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND. Acest proiect este un parteneriat strategic ce are ca obiectiv imbunatatirea situatiei fetelor adolescente care devin mame.

In cadrul acestei intalniri, partenerii consortiului au discutat despre stadiile de implementare si dezvoltare a rezultatelor intelectuale ale proiectului, dar au avut loc si discutii cu reprezentanti ai institutiilor publice – Directia de Asistenta Sociala a municipiului Piatra Neamt, reprezentata prin doamna Mirela Arvinte si Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida” din Piatra Neamt, reprezentat de catre dna Director Adjunct Mihaela Zachman.

In cele doua zile de discutii, fiecare partener a prezentat stadiul de dezvoltare si implementare a proiectului urmarind cele doua rezultate intelectuale ce sunt in momentul de fata in curs de derulare:

S-au realizat discutii la nivel de parteneriat: ce trebuie imbunatatit, planificari actiuni viitoare – trainingul ce va urma in luna Mai in Grecia, dedicat lucratorilor de tineret, continuarea planului de diseminare a proiectului, inceperea ghidului de bune practici.

A fost o intalnire reusita, plina de rezultate benefice pentru dezvoltarea proiectului!

Este o reala placere pentru organizatia noastra sa faca parte din acest parteneriat, ajutand astfel la constientizarea problematicii mamelor minore din Romania si la imbunatatirea situatiei acestora!

06-09 Mai 2019 - Training Course – Atena, Grecia

In perioada 06-09 Mai 2019, Asociatia CICIA Romania a participat la Atena, Grecia la activitatea de training din cadrul proiectului Erasmus+ KA2, The BOND - parteneriat strategic, ce are ca obiectiv imbunatatirea situatiei mamelor adolescente - training organizat de catre Organizatia European Institute for Local Development, cu sediul central in Thesalonik, Grecia.

In cadrul acestui training s-au abordat urmatoarele teme:

Totodata, in cadrul acestui training am avut oportunitatea de a cunoaste doua cazuri de mame din Grecia ce au nascut primul lor copil in perioada adolescentina si care ne-au impartasit experienta lor de viata. Feedback-ul primit din partea lor se va regasi in Handbook-ul ce il vom realiza in cadrul proiectului (sectiunea “Recomandari”).

Din partea organizatorilor au fost invitati alti doi specialisti ce lucreaza in mod direct cu mamele adolescente: un psiholog, reprezentant al Directiei Locale de Asistenta Sociala si un avocat, reprezentant al intereselor tinerelor mame in raport cu drepturile si obligatiile parintesti. Dupa fiecare sesiune de prezentare a activitatii, partenerii din consortiu au adresat o serie de intrebari (atat intrebarile cat si raspunsurile se vor regasi tot in Handbook-ul ce se va realiza in perioada urmatoare, la sectiunea “Recomandari”).

In acelasi timp, s-au realizat discutii la nivel de parteneriat: activitatile ce urmeaza sa le implementam in perioada urmatoare, organizarea urmatoarei intalniri transnationale ce va avea loc in luna Noiembrie 2019 in Volos, Grecia.

Au fost 4 zile pline de activitati interesante, non-formale, foarte utile pentru dezvoltarea abilitatilor in lucrul cu tinerele mame! Suntem foarte incantati de faptul ca organizatia noastra face parte din acest parteneriat, ajutand astfel la constientizarea problematicii mamelor minore din Romania si la imbunatatirea situatiei acestora!

IO1 – Modele de Ateliere Aplicabile pentru Lucrătorii de Tineret în abordarea Mamelor Adolescente

În cadrul Proiectului The BOND, Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth, a fost dezvoltat un prim rezultat intelectual, și anume, un compendium de Modele de Ateliere Aplicabile pentru Lucrătorii de Tineret în abordarea Mamelor Adolescente. Această lucrarea a fost realizată de către toți partenerii de proiect, Fundația Po Drugie din Polonia, Asociația RightChallenge din Portugalia, MAD for Europe din Spania, Universitatea Thessaly din Volos Grecia, European International Local Development din Grecia, MHA Goodwill Association din Belarus sub îndrumarea și coordonarea Asociației Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri din Romania.

Acest material a fost prezentat și oferit ca suport de lucru în cadrul Workshopului dedicat Specialiștilor din domeniul social ce a avut loc la Piatra Neamț în data de 13 Deecembrie 2019.

Acest material este util pentru toți specialiștii care întâlnesc în activitatea lor curentă cazuri de mame adolescente: profesori, asistenți sociali, moașe, psihologi școlari, psihologi terapeuți, alți specialiști ce activează în sectorul social, alți reprezentanti ai ONG-urilor din România și nu numai.

Documentul elaborate în cadrul acestui proiect este disponibil GRATUIT pe site-ul organizației noastre atât în limba română cât și în limba engleză.

BOND - Modele de Ateliere aplicabile pentru Lucratorii de Tineret in abordarea mamelor adolescente - versiunea RO