Vârsta medie a mamelor minore în România a ajuns la 15 ani – Preluare EducatiePrivata.ro

Vârsta medie a unei mame minore în România a ajuns la 15,4 ani, în scădere cu circa doi ani față de 2018.

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, citate de Digi 24, arată că un copil din zece care se naște la noi în țară este adus pe lume de o mamă minoră.

Anul trecut mamele minore au născut aproape 18.000 de copii. Deși în cifre absolute trendul este unul descrescător, în procente numărul copiilor care se nasc din mame minore rămâne tot la nivelul de 10%. Și asta pentru că și nașterile scad de la an la an. 

Cel mai recent caz relatat în presă a devenit public după ce autorităţile au descoperit că o elevă, în vârstă de zece ani, este însărcinată în luna a cincea.

Potrivit relatărilor făcute de Știrile Pro Tv, tatăl ar fi tot un minor de 16 ani, iar sarcina ar fi fost ascunsă chiar şi de mama fetei. Autorităţile au făcut o comisie pentru a se stabili ce se va întâmpla cu copila însărcinată, iar poliţiştii au declanşat la rândul lor o anchetă.

Cazul a fost descoperit după ce fata nu a mai mers la scoala.

Medicii au stabilit că sarcina este mult prea înaintată şi atunci s-a decis ca minora să o ducă până la capăt, sub atenta supraveghere a specialiştilor.

Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, țară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre, anunța, în urmă cu un an, organizația Salvați Copiii, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani. Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre acestea spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii.

Sursa articol: https://www.educatieprivata.ro/varsta-medie-a-mamelor-minore-in-romania-a-ajuns-la-15-ani/?fbclid=IwAR3xmgjk8Ny-QMc-_RkVdduo6Gbt9yLjEKzWU5LJO3cY8RcWw3qVdvxYKoE

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii