Romania Centenara, Romania noastra, a tuturor!

Romania Centenara este Romania de azi!

Romania este tara in care femeile ce locuiesc la sat  trebuie sa parcurga o distanta de zeci de kilometri pentru a ajunge la cel mai apropiat spital, este tara unde vizita la doctor este un lux, este tara unde femeile nu-si cunosc corpul si nu stiu ce inseamna sa ramai insarcinata. Este tara in care femeia ajunge in fata unui ginecolog in ultimul moment, cu multa teama si rusine si pleaca de acolo umilita. Este tara in care avortul este considerat, de multe femei, o metoda contraceptiva. Este tara in care renunti la drumurile la oras pentru ca nu ai bani, nasti acasa, in caruta sau pe prispa, ca acum 100 de ani.

 

  • România este pe primul loc în Uniunea Europeană la procentul de sarcini și avorturi în rândul mamelor minore.
  • Una din zece mame românce are sub 18 ani.
  • Una din cinci mame naște fără să fi făcut vreun control de specialitate în timpul sarcinii.
  • 11 mame mor la fiecare 100.000 de nașteri.
  • Șapte copii din 1.000 mor înainte să împlinească un an.

Romania Centenara este tara in care peste 42% din populatie traieste la limita saraciei, ceea ce inseamna o lipsa a educatiei, segregare, boala. Este tara in care desi avem mari probleme in ceea ce priveste sarcinile nedorite, NU exista o strategie nationala pentru sanatatea reproducerii, iar lipsa ei ne plaseaza pe Locul I in Uniunea Europeana la numarul de adolescente care raman insarcinate si la numarul mare de avorturi.

Romania este tara in care centrele de planificare familiala exista doar pe hartie, in realitate responsabilitatea acestora fiind pusa in carca cabinetelor medicilor de familie. Este tara in care exista un angajament de a oferi gratuit mijloace contraceptive tuturor femeilor prin intermediul medicilor de familie, dar care din pacate, lipsesc cu desavarsire in multe dintre ele.

Romania este tara in care educatia pentru sanatate se face aleatoriu, optional si nu atinge acea clasa a societatii pentru care ea este adresata!

In acest context proiectul Erasmus+ ,The BOND isi propune sa sprijine mamele minore în buna lor funcționare (atat ca mama, cat si in alte roluri sociale – cetatean, angajat) si sa previna excluderea acestora creand o abordare moderna, cuprinzatoare, care sa corespunda atat nevoilor lor, cat și dezvoltarii acestora ( dezvoltare sociala, educaționala și personala).