Foreplay – Primul spectacol de teatru din România despre mame adolescente, spectacol de teatru social și documentar pe tema maternității timpurii

FOREPLAY este un proiect trans-media despre maternitatea timpurie, spectacol de teatru și documentar-web dipsonibil online pe mameadolescente.ro. Spectacolul Foreplay abordează, în premieră, subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame, fiind realizat pe baza experienţelor reale ale unor mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui (cercetare efectuată în perioada 2016 – 2017) de către echipa artistică a proiectului în parteneriat cu “Mame pentru Viață. Viață pentru mame” – program desfășurat de World Vision România. (Mai multe detalii despre programul celor de la World Vision Romania, puteţi găsi accesând site-ul https://www.mamepentruviata.com/despre-noi/ ) .

Foreplay a fost prezentat la Teatrul Naţional din Bucuresti în aprilie 2018 în cadrul unui eveniment care a avut ca scop conștientizarea și informarea publicului despre maternitatea timpurie din România. Acesta a fost desfășurat în cadrul campaniei de reducere a mortalității materne „Respect Mama. Respect Viața”.

Foreplay aduce în prim-plan condiția vulnerabilă a mamelor adolescente într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, stigmatizează condiția mamelor minore. Construită ca un spectacol documentar, cu momente de dezbatere și interacțiune cu publicul, piesa scoate din tăcere poveștile de viață ale unor categorii stigmatizate social: mamele adolescente.

Este un spectacol despre mămici. Diminutivul este dat de vârsta protagonistelor, două adolescente care rămân însărcinate din greșeală. Una se sperie, cealaltă se bucură. Una provine dintr-o familie middle-class sau semi-burgheză, cealaltă dintr-o familie modestă. Ambele trebuie să-și dea Bac-ul și să-și confrunte părinții. Cam asta e schema narativă; urmăreşte îndeaproape cele două poveşti și fie le opune, fie le subliniază similarităţile. Una dintre fete trebuie să-şi ducă sarcina la capăt – în cea mai burgheză tradiţie – la o mătuşă, cealaltă e nevoită să meargă în continuare la şcoală. Amândouă, însă, trebuie să suporte stigmatul. (https://www.scena9.ro/article/un-spectacol-cu-mame-in-prag-de-bac )

“Cu un copil născut de o mamă mică nu ține nimeni, nici măcar mama. Să fii mamă e cel mai frumos lucru din lume, dar doar dacă ai peste 18 ani și doar dacă ești căsătorită cu cine trebuie.” –  Iată imaginea unui copil-stigmat, care devine părinte în modul fast-forward, și impactul societății care condamnă, neînțelegând dramele din viața acestor adolescente. Foreplay pune în lumină tăcerea cu care se luptă aceste tinere „aruncate” prea devreme în jocul vieții oamenilor mari; condamnate, neînțelese și fără un ajutor, se pot confrunta cu probleme precum traume psihice, pierderea legăturii cu partenerul sau familia, renunțarea la studii. Lipsa unor programe susținute de informare și educație, sărăcia, abandonul copiilor nedoriți, abandonul școlar, conștientizarea riscurilor la care adolescenții se supun dacă nu utilizează metode contraceptive reprezintă probleme pe care societatea le întâmpină.

Prin acest proiect Mameadolescente.ro & Foreplay isi propun:

– să arate adolescenţilor că expresia “mie nu mi se poate întampla” este foarte des contrazisă de realitate;

– să transmită adulților că un copil care nu este sprijinit emoțional este la fel de vulnerabil la o sarcina timpurie ca și un copil lipsit de educație sexuală;

– să re-amintească adulților că în cazul unei sarcini timpurii nedorite pedeapsa nu rezolvă nimic, ci amplifică dificultățile prin care adolescentul deja trece;

– să încurajeze mamele adolescente să își continue studiile;

Piesa este scrisă și regizată de Ozana Nicolau și reprezintă primul proiect de teatru al Asociatiei Art Revolution realizată în parteneriat cu Asociația Culturală Replika.

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriță la Teatrul L.S.Bulandra, premiul UNITER pentru debut în 2008) / Teodora Dincă și Voica Oltean (studente la UNATC).

Alături de ele, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic București și doi dintre inițiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forță, multiple roluri în poveștile celor două fete.

 

Foreplay a primit Premiul pentru cea mai buna regie în cadrul Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent 2018.

Turneul Foreplay (care a itinerat spectacolul in Cluj, Târgu-Mureș și Sf-Gheorghe) a primit Premiul AFCN pentru Comunicare si Mediere Culturala.

Foreplay a fost itinerat in liceele din Bucuresti in cadrul unui proiect de educatie a adolescentilor si se joacă in 2019 la Centrul de Teatru Educational Replika.

Foreplay a fost prezentat în festivaluri naționale de teatru: Ideo-Ideis, Undercloud, Iași – FITPTI, Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent  precum şi în cadrul TNB – evenimentul “DOR la Scoala” și “Respect Mama. Respect Viata”- World Vision.

Foreplay

Text și regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron
Mișcare: Silvia Călin
Scenografie: Mălina Ionescu
Video: Elena Găgeanu
Light design: Radu Apostol
Durata : 1h15

Surse: https://filme-carti.ro/stiri/editorial/o-alta-perspectiva-asupra-maternitatii-timpurii-foreplay-70496/

 https://www.scena9.ro/article/un-spectacol-cu-mame-in-prag-de-bac