Cum să spui NU sexului în adolescență

În articolul de astăzi  vreau să abordez un subiect foarte delicat…şi anume: cum să refuzi şi să spui NU sexului nu DOAR în adolescenţă, dar cu precădere în această perioadă, mai ales dacă TU ca şi persoană NU îţi doreşti să-ţi începi viaţa sexuală!

Adolescența este perioada în care te descoperi pe tine atât la interior, conștientizând ce fel de persoană ești și în ce valori crezi, dar și la exterior observând schimbările corpului tău.

Tot în perioada adolescenței, de obicei îți întâlnești prima dragoste, acea persoană care „îți dă lumea peste cap” și care îți ocupă gândurile permanent.. În această situație apare treptat întrebarea ”Când ar fi bine să îmi încep viața sexuală?” Această incertitudine poate apărea în urma presiunilor partenerului/ei sau pur și simplu în urma a ceea ce vedem la TV (filme, emisiuni reclame etc.) sau pe internet (Facebook și alte rețele de socializare), canale media prin care sexul este puternic promovat.

Iată câteva sfaturi, înainte de a-ți incepe viața sexuală ca adolescent/ă:

  1. Asigură-te că atât tu cât și partenerul/a sunteți pregătiți să dicutați despre convingerile voastre cu privire la sex. Dacă nu te simți pregăti/ă să vorbești despre sex, atunci ar trebui să mai aștepți până la începerea vieții sexuale!
  2. Dacă simți că nu știi destule informații despre sex, te poți adresa unui medic specialist care îți va răspunde la toate întrebările legate de acest subiect.
  3. Stabilește împreună cu partenerul/a limitele „acceptabile” pentru amândoi.
  4. Dacă partenerul/a insistă să faceți sex atât timp cât tu nu ești pregatit/ă simte-te liberă să-i spui STOP și să-i comunici cum te simți. Ex: „Nu mă simt confortabil/pregatit/ă să fac asta”.
  5. După cum se observă în sfaturile de mai sus COMUNICAREA este cheia! Este important să discuți cu partenerul, dar să fii sigură și de ce îți dorești tu! Nu lăsa presiunea socială din partea prietenilor, a televiziunii, internetului sau din partea partenerului/ei să te influențeze! Pune întrebări medicului sau unei persoane de încredere pentru a deține toate informațiile necesare înainte de a face acest pas!

Numai atunci când vei fi sincer/ă cu tine vei fi pregătit/ă !