VESTE BUNĂ: Elevii vor avea cursuri de educaţie sexuală în şcoală

În urma analizei implementării opționalului școlar Educație a sănătății, realizată în cadrul proiectului Erasmus+ The BOND, s-a constatat că la nivel național doar mai puțin de 10% din școlile din România derulează pe parcursul unui an școlar activități / cursuri pe această tematică.

Totuși, veștile bune încep să apară și astfel, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 3 aprilie 2020 legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii. Proiectul de lege fusese inițial aprobat în Camera Deputaților ca for decizional  urmând a fi promulgată de către președintele țării. Acest demers s-a realizat și vom vedea în viitorul apropiat cum va fi pus în aplicare. Totodată, trebuie amintit că această măsură vizează facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate pentru toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar.

„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale.”