Maturizarea Timpurie – o nevoie firească a unei mame adolescente

O mamă adolescentă este un copil condamnat la o maturizare bruscă. Etapele de dezvoltare nu sunt respectate, multe dintre ele sunt sărite pentru a se crea mediul propice de dezvoltare a instinctului matern, al comportamentelor responsabile, al îndatoririlor față de propriul copil și propria familie.

Îm lucrarea Modele de Atelier Aplicabile Mamelor Adolescente, echipa de proiect a acordat o atenție deosebită acestui capitol, și anume al Maturizării Timpurii dedicându-i-se exerciții de conectare și de conștientizare personală a acestui fapt.

Adolescentele însărcinate și mamele minore au dificultăți în a-și înțelege situația. Cele mai importante probleme psihologice asociate cu sarcina neplanificată sunt șocul, vinovăția, frica și neputința. Femeile adolescente sunt supuse unei puternice presiuni de mediu, copleșite de îndatoririle lor. Cea mai importantă dintre problemele lor este identitatea mixtă („sunt atât minor, cât și adult, copil și mamă, student și asistent de îngrijire”). Așteptările sociale îndreptate către acestea sunt caracteristice pentru două perioade diferite de dezvoltare. Dificultățile cauzate de schimbările din viața de zi cu zi întăresc sentimentul de dependență din ce în ce mai mare de ceilalți (ex. Economic). În același timp, parentalitatea timpurie face necesară asumarea rolurilor independente caracteristice adulților. Când o femeie atinge vârsta biologică, se luptă cu sentimentul de pierdere a copilăriei.

Maternitatea timpurie scurtează durata educației. Adesea, părinții minori nu sunt capabili să planifice pe termen lung sau planurile lor sunt încărcate de teamă și pesimism. Minorele sunt adesea respinse de părinți, parteneri (tații copiilor lor) și de mediul social ce le înconjoară. Noile contacte sunt greu de construit din cauza percepției publice a acestora și a numărului îndatoririlor lor. Adesea, un adolescent poate face față cu greu acceptării unui corp în schimbare și a responsabilităților legate de sarcină. Corpul unei femei adolescente nu este pregătit pentru sarcină, ceea ce are efecte asupra sănătății mamei și a copilului (avort spontan, naștere prematură, anemie, inflamație a tractului urinar, hipotrofie fetală, defecte ale sistemului nervos, hipoxie, plasarea necorespunzătoare a copilului în uter). Printre copiii mamelor tinere există și o rată mai mare a mortalității: moartea subită în pătuț, infecții și accidente nefericite. Mamele adolescente sunt, de asemenea, mai vulnerabile la stresul post-partum și la tulburările de dispoziție.

Parentalitatea timpurie este adesea tratată ca o situație care depășește capacitatea adolescentului. De obicei, pentru adulți (și profesioniști) sarcina este o experiență negativă de viață. Bazându-se doar pe latura problematică a fenomenului, adulții se așteaptă de la tânăr să se schimbe capital, fără a privi aspectul de dezvoltare al vieții sale. Chiar dacă cursul evenimentelor este evaluat negativ, poate provoca dezvoltarea competențelor sociale specifice și de ajutor. Mamele adolescente dezvoltă o flexibilitate mai mare în viață decât colegii lor. Această caracteristică este utilă nu numai în timpul maternității timpurii, ci și în timpul vieții ulterioare. Deși părăsesc școala mai devreme sau obțin calificări profesionale mai târziu, deseori muncesc mai mult, obțin mai multă experiență profesională, obțin o situație de muncă relativ stabilă și câștigă mai repede independența economică. În unele cazuri, sarcina unei minore poate deveni un factor care consolidează mediul social apropiat.

În cazul adolescenților cu probleme de comportament și educație, sarcina și nașterea unui copil pot deveni un factor de schimbare pozitivă. Dragostea și grija pentru copil ajută la construirea unei viziuni diferite asupra lumii și la schimbarea sistemului de valori. Uneori relațiile cu mediul se îmbunătățesc, adolescentul învață o interacțiune mai pozitivă, încearcă să stabilească obiective de anvergură și să schimbe prioritățile. Atitudinea adolescentului se poate schimba adesea într-una mai activă, mai realistă. Nivelul de reflexivitate, optimismul vieții și bucuria crește. În același timp, nivelul de agresiune scade. Consecințele pozitive ale maternității timpurii nu trebuie să fie și cel mai adesea nu sunt ordinea naturală a evenimentelor. Nu ne putem aștepta ca nașterea unui copil într-un mod natural și fără sprijin să schimbe un tânăr adolescent într-o femeie adultă (Darmas et al, 2017).

Crizele de viață sunt inevitabile, dar profunzimea lor și șansa unei soluții pozitive depind în mare măsură de resursele necesare precum sprijinul social, calitățile interioare, abilitățile și disponibilitățile persoanei. Este puțin probabil ca o criză să pară complet nereușită, dar orice criză bine trăită este o resursă importantă pentru construirea unei vieți viitoare.

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii