Prezervativul – intre MIT si ADEVAR

Dragă Adolescentă,

Dacă în articolul anterior îţi povesteam despre metodele hormonale de contracepţie, acum aş vrea să-ţi prezint şi o altă modalitate de protecţie, uşor de procurat şi de utilizat.

PREZERVATIVUL. NU ştiu dacă ştii acest lucru, dar el este atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Aşadar, unele pentru tine, iar altele sunt pentru EL.

  1. PREZERVATIVUL MASCULIN:

Este ca o învelitoare din latex, închisă la unul dintre capete, care acoperă penisul în timpul contactului sexual;

Cât este de eficient (cât de mult te protejează): 85-98% (depinde cât de corect îl foloseşti) (nici o metodă de protecţie – contracepţie nu îţi garantează o efiecienţă de 100%)

De ce ţi-ar plăcea: – uşor de procurat, uşor de folosit după o experienţă practică minimă; nu necesită o supraveghere medicală; nu are efecte secundare; este foarte eficient atunci când este folosit corect, LA FIECARE ACT SEXUAL; poate fi folosit la orice vârstă;  este SINGURA protecţie atât împotriva unei sarcini cât şi împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV-SIDA.

De ce nu ţi-ar plăcea: intervine în derularea actului sexual; unele persoane consideră că reduce senzaţiile sau că este stânjenitoare procurarea, discuţia cu partenerul sau utilizarea lui; SE POATE RUPE sau chiar ALUNECA în timpul contactului sexual; se recomandă a nu se folosi lubrifianţi pe bază de ulei, deoarece pot deteriora latexul şi favorizează ruperea prezervativului.

Este o metodă de protecţie de UNICĂ FOLOSIRE. Trebuie aplicat atunci când penisul este în erecţie, înainte ca acesta să atingă corpul partenerei.

Specialiştii în domeniul medical recomandă schimbarea lui după 20 de minute de contact sexual.

Mai multe informaţiile utile poţi găsi si în următorul video:

https://www.youtube.com/watch?v=OX0-g_BGyqE

  1. PREZERVATIVUL FEMININ sau FEMIDOMUL:

Este un dipozitiv intravaginal, asemănător prezervativului masculin, dar ceva mai larg şi prevăzut cu două inele; un inel se află la capătul închis al femidomului avînd rol de fixare în dreptul colului uterin, iar al doilea inel este fix şi se află la capătul deschis ramânând în afara vaginului.

Nu este atât de uşor de procurat!! În România, există încă mulţi farmacişti care nu ştiu de existenţa unui astfel de dispozitiv J.

Cât este de eficient (cât de mult te protejează):  95% (nici o metodă de protecţie – contracepţie nu îţi garantează o efiecienţă de 100%)

De ce ţi-ar plăcea: Împiedică contactul direct dintre penis şi vagin , mai exact contactul dintre fluide, protejând împotriva sarcinii cât şi împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală; are o eficienţă crescută în prevenirea contactării HPV – negi genitali; nu necesită consult ginecologic sau prescripţie medicală; nu provoacă alergii (unele persoane manifestă o reacţie alergică la latexul prezervativului masculin).

De ce nu ţi-ar plăcea: este mai scump decât prezervativul masculin, se găseşte foarte greu sau chiar deloc în unele zone din ţară; unele persoane zic că sunt reduse mult senzaţiile din timpul actului sexual; se pot intâmpină dificultăţi la primele folosiri.

Este o metodă de protecţiede UNICĂ FOLOSIRE.

Te rog să ţii cont că NU TREBUIE UTILIZAT în acelaşi timp cu prezervativul masculin.

Mai multe informaţiile utile poţi găsi si în următorul video:

https://www.youtube.com/watch?v=CQatvChMDRA&has_verified=1

TIPS AND TRICKS:

  • Chiar dacă vorbim de prezervativul masculin sau cel feminim, pînă îl vei utiliza, este indicat să NU-l păstrezi în zone cu obiecte ascuţite, în locuri cu căldură sau umiditate ridicată!
  • Ele ar trebui cumpărate din farmacii sau magazine (acolo unde sunt permise comercializarea lor), locuri în care sunt păstrate corespunzător!
  • Dacă se întâmplă ca în timpul actului sexual, prezervativul să se rupă, recurgeţi la contracepţia de urgenţă şi adresaţi-vă unui doctor! Nu lăsa lucrurile aşa! I se poate întâmpla oricui!! Important este să ştii ce ai de făcut!
  • Nu se recomandă folosirea simultană a două prezervative!!! Ele se vor rupe!!
  • Prezervativele sunt recomandate atât în cazul unui act sexual oral (sunt dedicate cele cu gust de fructe care sunt ceva mai subţiri ca şi textură), dar şi unui act sexual anal (se recomandă folosirea prezervativelor mai groase pentru o protecţie sporită)!!!
  • Poate nu ştiai, DAR Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că populaţia lumii are o nevoie anual de 24 MILIARDE de prezervative!! În momentul de faţă, studiile arată că sunt distribuite DOAR între 6 şi 9 miliarde de prezervative (indiferent că vorbim despre prezervativul masculin – mai popular – sau despre cel feminin)

Material realizat cu ajutorul Broşurilor Contracepţie şi Tot ce trebuie şă ştii despre prezervativ realizate de Asociaţia Tineri pentru Tineri în cadrul proiectului EVRICA – Educaţie pentru Viaţă şi Responsabilizare Individuală prin programare de Cetăţenie Activă pentru tinerii din România