Contraceptia – metode moderne – ultima parte

Dragă Adolescentă,

Astăzi vreau să-ţi prezint şi alte modalităţi de prevenţie, ceva mai non-convenţionale, pe care ţi le recomand dacă ai o relaţie de lungă durată, amândoi sunteţi conştienţi despre consecinţe-efecte-impact asupra vieţii voastre personale şi a relaţiei voastre.

  1. Metoda mecanică: Steriletul

Este un mic dispozitiv din plastic sau din cupru, prevăzut cu două fire flexibile care se introduc în uter de către un medic ginecolog. Are o eficienţă foarte mare – 98/99,4%, acţionând prin producerea unei modificări chimice atacând spermatozoizii şi ovulele, înainte ca aceştia să se întâlnească.

Protejează pe termen lung – pînă la 12 ani! Dar îţi recomand să discuţi cu medicul tău ginecolog despre perioada maximă de utilizare a steriletului!

Există două categorii de sterilete existente in farmacii: cele hormonale şi cele nehormonale (cel simple, din cupru). Steriletul poate fi extras oricând, la cererea expresă a femeii şi poate fi utilizat şi ca o metodă contraceptivă de urgenţă dacă steriletul este montat in maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat!

Ce este neplăcut la utilizarea/inserţia steriletului? Montarea lui necesită o examinare ginecologică. Inserţia trebuie realizată de către un medic şi poate cauza o senzaţie de disconfort (poate chiar durere) – după montare, marea majoritate a femeilor care l-au utilizat au indicat următoarele efecte secundare: sângerare uşoară după montarea steriletului ce durează câteva săptămâni, crampe sau sângerări menstruale mai intense, mai ales în primele 3-6 luni de la montarea lui.

Dacă aveţi un sterilet instalat deja, să nu uitaţi să verificaţi periodic existenţa firelor!!

Nu uita! Indiferent ce metodă de protecţie ai ales, trebuie să mergi la medicul ginecologic pentru un consult periodic şi o planificare familială conştientă!

  1. Metoda chirurgicală: sterilizarea chirurgicală

Este metoda chirurgicală de întrerupere a fertilităţii realizată de către medicul ginecolog la cererea femeii sau a bărbatului. Are o eficienţă foarte mare – 98/99,5% (la femei) şi 96/99,9% (la bărbaţi) – eficienţa este influenţată de către tehnica folosită şi perioada scursă de la intervenţie.

Metoda sterilizării in cazul femeii: legarea-blocarea trompelor uterine, astfel încât ovulul să nu mai poate ajunge in contact cu spermatozoidul.

Metoda sterilizării în cazul bărbatului: vasectomia – tăierea canalelor prin care circulă spermatozoizii; bărbatul poate ejacula, dar sperma nu mai conţine spermatozoizi.

Ce este neplăcut – necesită o intervenţie chirugicală cu o examinare medicală înainte! Se realizează în spital! Poate cauza dureri locale! In cazul bărbaţilor, eficienţa metodei se vede DOAR după 3 luni de la intervenţie!

Atenţie! Este o metodă PERMANENTĂ, ireversibilă, ce te protejează toată viaţa!

  1. Metoda naturală de contracepţie: o metodă o reprezintă identificarea perioadei fertile a ciclului menstrual.

Nu este foarte eficientă!!! – DOAR 75/85% (depinde foarte mult de cum o foloseşti şi cum o utilizezi)

De ce este utilă? – Femeia află care sunt zilele ei fertile din ciclul ei menstrual! Iar acest lucru se face după mai multe tehnici: metoda calendarului menstrual, înregistrarea modificărilor mucusului cervical, măsurarea temperaturii bazale sau combinate toate trei!

  • Ajută femeia să îşi cunoască corpul, fertilitatea ei şi îi determină pe parteneri să

coopereze şi să-şi împartă responsabilităţile!

  • Nu au efecte secundare sau riscuri pentru sănătate!

Ce nu este plăcut? – Dacă nu este corect utilizată, nu are nici o eficienţă. Necesită implicarea ambilor parteneri – în zilele fertile, cuplul va trebui să utilizeze alte mijloace contraceptive sau se vor abţine de la contacte sexuale.

Este foarte neplăcut şi greu de utilizat dacă femeia are cicluri menstruale neregulate!

Dacă femeia suferă de vreo boală însoţită de febră, infecţii vaginale şi alte situaţii care implică modificări ale mucoasei cervicale sau a temparturii corpului (imediat după naştere, după avort, în perioada de alăptare, etc), această metodă poate fi foarte dificil de utilizat!

Nu te protejează de infecţiile cu transmitere sexuală sau împotriva HIV/SIDA!!

În cazul femeilor care doresc să utilizeze metoda calendarului, a fost realizată o aplicaţie care o ajută să-şi identifice perioada fertilă în funcţie de ciclul ei mentrual :

www.calendarovulatiesms.ro (aplicaţie prin sms – inclusiv pentru telefonul mobil clasic – destinată să ajute femeile care au ciclul menstrual regulat, să identifice perioada fertilă şi perioada când este cel mai puţin probabil să rămână însărcinată)

Altă metodă naturală este şi contactul sexual întrerupt – coitul întrerupt – reprezintă retragerea penisului partenerului din vagin înaintes ejaculării! La fel ca şi celelalte metode naturale prezentate, eficienţa acesteia este una foarte scăzută!!

NU UITA! Fiecărei persoane şi fiecărui cuplu i se potriveşte un anumit tip de contracepţie! Nu există o metodă PERFECTĂ decât dacă este cea care ţi se potriveşte!

AVORTUL NU ESTE O METODA DE PREVENIRE A UNEI SARCINI!! Consecintele unei asemenea interventii iti pot afecta viata si sanatatea!

Alegând ceea ce ţi se potriveşte, vei putea să te bucuri mai mult de viaţa ta sexuală şi de relaţia ta de cuplu!

Material realizat cu ajutorul Broşurilor Contracepţie realizată de Asociaţia Tineri pentru Tineri în cadrul proiectului EVRICA – Educaţie pentru Viaţă şi Responsabilizare Individuală prin programare de Cetăţenie Activă pentru tinerii din România

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii