Stima de Sine la Adolescente – de Loredana Cardei, psiholog

Adolescentele care nu au încredere în ele devin ușor victimele băieților și bărbaților .Stima de sine scăzută este un factor determinant care le poate arunca în  brațele acestora.

Adolescența este o perioadă plină de provocări, dar cu toate acestea extraordinar de frumoasă. Acum adolescenta începe să devină conștientă de propria persoană, de propriul corp, de sentimente,dorințe. Adolescenta, în tot acest proces de transformări psihologice, sociologice, biologice, își formează imaginea de sine.

Imaginea de sine  este modul în care o persoana îşi percepe propriile caracteristici fizice, cognitive, emoţionale, sociale şi spirituale.  Este o reprezentare mentală a propriei persoane, un “tablou” în care sunt incluse cunoştinţe despre sine (abilităţi, comportamente, emoţii, cunoştinţe, valori, etc.) şi care ne ajută să ne reglăm comportamentul în societate.

Imagine de sine pozitivă:

  • Creșterea performanțelor școlare (persoana îşi estimează corect resursele, îşi asumă responsabilităţi în conformitate cu cerinţele şi resursele proprii);
  • Relaţii armonioase în cadrul familiei (respectul de sine determinat de o imagine de sine pozitivă favorizează manifestarea respectului din partea celorlalţi; rezolvarea conflictelor este mai simplu de realizat în condiţiile în care cei implicaţi în conflict nu se autoînvinovăţesc şi nu îi învinovăţesc pe ceilalţi);

Relaţii bune cu colegii şi prietenii de aceiaşi vârstă (elevii îşi pot pune în evidentă calităţile fără a le devaloriza pe ale celorlalţi)

Imagine de sine negativă:

  • Scăderea performanţelor şcolare datorită subestimării resurselor, neasumării responsabilităţilor;
  • Relaţii nearmonioase în cadrul familiei (lipsa de respect faţă de sine favorizează lipsa respectului manifestat faţă de ceilalţi membri din familie; în timpul conflictelor se învinovăţesc excesiv sau îi critică pe ceilalţi);
  • Relaţii deficitare cu cei de aceeaşi vârstă (elevii vor să îşi menţină stima de sine crescută impunându-se, însă fac acest lucru nerespectând drepturile celorlalţi şi valoarea lor, ceea ce afectează relaţiile cu aceştia.

 

Modalităţi de manifestare a imaginii de sine negative:

  • evitare – atitudine de genul “dacă nu încerci, nu greşeşti”. Retragerea şi comportamentele timide, de evitare a confruntării cu problemele sunt indici ai imaginii de sine negative;
  • agresivitate defensivă – un elev cu o imagine de sine negativa compensează atacând sursa frustrării (îl ironizează pe un coleg care a luat o nota mai mare);
  • compensare – un elev care nu are succes la unele materii, le minimalizează importanţa și încearcă să aibă succes la altele, pe care ajunge să le considere mai importante;
  • motivație scăzută – un elev cu o imagine de sine negativa va manifesta lipsă de încredere în forțele proprii. În consecință, el va fi mult mai puțin motivat să inițieze sau să se implice în diverse activități, deoarece nu se va simți în stare să le finalizeze cu succes;
  • rezistenţa – elevii încearcă să își “conserve” imaginea de sine și manifestă rezistenţă la schimbări, chiar dacă aceste schimbări pot fi în beneficiul lor. Elevii cu o imagine de sine negativă sunt mai rezistenți la schimbare, reducând astfel riscul unui eșec în situații dificile.

Adolescenta trebuie să se iubească pe sine, indiferent de caracteristicile sale. Astfel, defectele, limitările, eșecurile, înfrângerile trebuie acceptate ca parte din ființa sa, iar conștientizarea și acceptarea aspectelor negative ne conduce spre o stima de sine ridicata și spre dorința de a înfrunta eșecurile. Pe de alta parte, o adolescentă care se iubește pe sine va forma relații cu cei din jurul său mult mai ușor, va fi mai stabil emoțional și va ști cum să accepte o critică constructivă.

Încrederea În sine provine, de regulă, din educația pe care o persoana a primit-o de-a lungul timpului În familie sau la școală. Acest comportament, pe lângă faptul că este ușor de observat, are scopul de a căli adolescenta pe măsură ce trece printr-un eșec, acceptarea evenimentelor neplăcute și trecerea cu brio peste acestea.

Persoanele cu stima de sine scăzută se simt nevaloroase și au frecvente trăiri afective negative de tipul depresiei, anxietății, maniei, de cele mai multe ori cauzate de experiențe negative și datorită anticipării eșecului. Astfel de persoane gândesc despre ele însele: “Nu sunt bun de nimic”, “Nimeni nu ma place”, “Sunt urâtă”, “Sunt un proastă”, sunt nemulțumite de felul lor de a fi, se simt nevaloroase și au tendința de a-i învinovăți pe alții pentru propriile eșecuri. Riscurile unei stime de sine scăzute sunt semnificative, mai ales în adolescentă. De aceea este important să vă descoperiți unicitatea și originalitatea, propriul potențial, să vă dezvoltați ca o persoană autonomă, capabilă să-și propună scopuri clare și să acționeze pentru a le realiza.

În primul rând, o persoana nu își poate crește stima de sine decât dacă este conștientă de faptul că la momentul actual, are un mare dezavantaj din acest punct de vedere.

Împăcarea cu sine este unul din cele mai importante aspecte care trebuie luate in considerare. Adolescenta trebuie să fie capabilă să își accepte eșecurile și greșelile și să se ieste pe sine însuși, astfel învățând de fapt să extragă ce nu a mers conforma planului și data viitoare să reușească să o facă mai bine.

Sistemul propriu de valori este, de regulă, în concordanță cu sistemul de valori al societății în care o adolescentă trăiește. În general, pentru a putea dezvolta o stima de sine ridicată, o adolescentă trebuie să își impună anumite standarde la care să se ridice, deoarece standardele pe care cei din jurul său le impun pot fi mult mai ridicate decât poate acestă adolescentă să facă.

Îndepărtarea gândurilor negative, inclusiv a dezamăgirii personale, și concentrarea pe gândurile pozitive pe care o adolescentă le are. Dacă o adolescentă consideră că este o ratată din punct de vedere școlar (chiar dacă nu este în totalitate adevarat), ea va începe să se comporte în acest fel, iar, inevitabil, și cei din jurul său vor începe să aibă aceeași părere. În cazul în care concentrarea se face asupra gândurilor pozitive, adolescenta este capabilă să se ridice la propriile așteptări, va avea o stima de sine mai ridicata, iar cei din jurul său (părinți, profesori, colegi, prieteni) vor începe să aibă o imagine pozitiva despre persoana sa.

Adolescența este o etapa foarte importanta din viață, bazată pe dezvoltarea complexă a persoanei, și dacă dorim cu adevărat, putem să realizam schimbări majore care sa schimbe stima de sine, modul în care suntem priviți și reușitele pe care le vom avea.

Image by Anemone123 from Pixabay

 

 

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii