Raport DSP Vaslui: situatia mamelor adolescente la nivelul judetului Vaslui!

Astazi am dat peste un articol aparut pe site-ul rohealthreview.ro (https://rohealthreview.ro/raport-dsp-vaslui-11-fete-de-pana-in-15-ani-au-devenit-mame-in-primul-semestru-din-an/?fbclid=IwAR2tRL2bR1enTftGAC77l-ij0rKqaFqt5bqYpR0kg69pJ2TD-ZK4x12qD3M ) scris de catre Ana-Maria Maxim cu privire la numarul mamelor adolescente care au devenit mame de la inceputul anului 2019 pina astazi la nivelul judetului Vaslui. Conform acestui articol, numarul acestora este in scadere fata de anul trecut. Dar trebuie sa avem in vedere faptul ca „fenomenul” inca exista.

Ce mi se pare important este faptul ca anunta realizarea unui program informativ si de educare de catre  Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, program ce se va derula in scolile judetului cu privire la „importanta utilizarii metodelor contraceptive, a planificării familiale, prevenirea sarcinilor nedorite şi a consecinţelor acestora”.

Este un lucru laudabil ca apar astfel de campanii de informare si programe adresate preventiei timpurii.

Unsprezece fete cu vârsta de până în 15 ani, din judeţul Vaslui, au născut în primul semestru al anului în curs, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Numărul nașterilor la această categorie de vârstă este cu doar șapte mai mic decât cel de pe tot parcursul anului trecut.

„Fenomenul ‘copiilor cu copii’ este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Până pe 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii va desfăşura activităţi de informare şi educare a elevilor prin prezentări şi discuţii cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, a planificării familiale, prevenirea sarcinilor nedorite şi a consecinţelor acestora”, transmit reprezentanții DSP Vaslui, citați de Agerpres.

Potrivit aceluiași raport, în primele şase luni din an au fost înregistrate patru întreruperi de sarcină la fete de până în 15 ani şi 60 de avorturi la categoria de vârstă 15 – 19 ani.

Pe parcursul anului anului 2018, s-au înregistrat 18 naşteri la fete cu vârsta mai mică de 15 ani, în timp ce un număr de 387 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au adus pe lume copii.

 

Poza preluata de pe site-ul rohealthreview.ro

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii