Articol rfi.ro – Myra, prima aplicație de educație sexuală în limba română

Doar 4,6% din elevii înscriși la școală aveau acces  în 2019 la informații despre educație sexuală oferite la cursul de Educație pentru Sănătate. Odată cu pandemia și cu studiul online, niciunul nu a mai putut să primeasă informații pe această temă, deși România este în continuare campionă la numărul de mame minore și la numărul de mame sub 15 ani.

Cât timp discuțiile despre sex sunt tabu în familiile din România, deși ironia face să fim țara care sărbătorește dragostea romantică nu o dată, ci de două ori în aceeași lună, internetul rămâne pentru tineri singurul canal de informații despre educația sexuală.

Un sondaj realizat în 2019 de platforma PlanificăNeprevăzutul.ro arăta că de 64% dintre tinerii români se informează de pe internet şi din social media în ceea ce priveşte sexualitatea şi metodele de contracepţie folosite, iar 56% aleg să nu discute cu părinţii când se confruntă cu o problemă de natură sexuală.

Pandemia a tăiat accesul la orele de educație sexuală făcute în școli de un număr insuficient de elevi – nici 5% studiau noțiuni de educație sexuală în 2019. Accesul la medode de contracepție și informație despre sănătatea reproducerii a fost și el limitat din cauza închiderii cabinetelor de planificare familială și așa insuficiente în întreaga țară.

Consecințele nu fac decât să agraveze situația dramatică în care ne aflăm: în perioada 2007-2017, România se situa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii. La nivel global aproximativ 800 de femei mor zilnic în lume din cauza complicațiilor care apar în timpul sarcinii. Sunt cazuri care ar fi putut fi evitate dacă femeile ar fi avut o bună educație în domeniul sănătății reproducerii.

Lupta pentru menținerea orelor de educație sexuală la clasă

Nu mai departe de săptămâna trecută Senatul a decis retrimiterea la comisia de fond a propunerii legislative privind educaţia sexuală în şcoli. Vechea majoritate parlamentară reuşise să introducă în lege obligativitatea obținerii unui acord scris al părinților pentru programele de educație sanitară pe care le-ar putea urma colegii lor, însă preşedintele Iohannis a atacat la CCR lege şi, ulterior, a cerut reexaminarea. Au apărut și criticii virulenți. Extrem de vehement a fost senatorul PSD Titus Corlăţean care denunţă citez „contaminarea cu neomarxism” a coaliţiei de guvernare şi face apel la conştiinţa colegilor parlamentari.

Educația sexuală așa cum se desfășoară ea, acum, în cele mai multe școli ale lumii este insuficientă și ar trebui să atingă unitar probleme de context social mai larg – de la bullying la violență domestică, de la consimțământ la consumul media. Este argumentarea pe care a dat-o Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa într-un nou raport pe teme de educație publicat în decembrie anul trecut.

Myra, prima profesoară virtuală care predă noțiuni de educație sexuală

După 30 de ani în care a promovat drepturile sexuale si reproductive în România, Societatea pentru Educației Contraceptivă și Sexuală a decis să se adreseze tinerilor folosind canalele de comunicare pe care ei le utilizează cel mai des. Așa a apărut Myra, prima aplicație mobilă de educație sexuală care oferă tinerilor informațiile pe care nu le găsesc la școală sau în familie.

Cu un target de tineri de peste 15 ani care trăiesc în medii dezavantajate, Myra oferă printr-un simplu click explicații despre conceptele de „contracepție“, „relație“ sau „consimțământ“. Informațiile despre relații, violență sexuală, metode de contracepție, menstruație, boli cu transmitere sexuală, sarcină, fertilitate și igienă sunt valabile și offline odată ce a fost instalată aplicație pe telefonul mobil.

La Tânăr în Europa am vorbit despre Myra cu Carmen Suraianu, directoare executivă SECS – Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Andreea Oanea, voluntară SECS și Gabriel Brumariu, manager de proiect în cadrul ONG-ului.

https://www.facebook.com/watch/?v=235712811513184

Citește articolul si pe site-ul oficial: https://www.rfi.ro/social-130496-myra-prima-aplicatie-de-educatie-sexuala-limba-romana?fbclid=IwAR3ZiCBMSsjaHnWDOT4tNY4tg6Kr_3mqhuzBuabxAYcAGeHbamiJi5Mm5i0

Blogul este realizat ca parte a proiectului THE BOND - Improvement of situation of teenage girls who get pregnant and give birth (2018-1-PL01-KA205-050375), implementat în cadrul programului ERASMUS+

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii